Çölyak hastalarında olgunlaşmamış keçiboynuzu meyvesinin oksidatif belirteçler ile bağırsak geçirgenliği ve mikrobiyota üzerine etkisi
Effect of unripe carob fruit on oxidative markers, intestinal permeability and microbiota in celiac patients
- Tez No: 974592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZPAK AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Keçiboynuzu, Mikrobiyolojik analiz, Çölyak hastalığı, Locust, Microbiological analysis, Celiac disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı olgunlaşmamış keçiboynuzu (OK) ilavesiyle yapılan çözünmez lif ve antioksidan açısından zengin olan glutensiz kurabiyelerin, duyusal özelliklerinin belirlenmesi ve tüketimi sonrası yetişkin çölyak hastalarında oksidatif parametreleri, gastrointestinal semptomları, bağırsak geçirgenliği ve mikrobiyotası üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışma en fazla 1 yıl süre içerisinde çölyak hastalığı tanısı almış ve hastalığın aktif döneminde olan, daha önce glutensiz diyet yapmamış ve yapmıyor olan, normal beden kütle indeksi değerine sahip olan, keçiboynuzu meyvesi tüketmiş ve herhangi bir alerji geçirmemiş olan 19-64 yaş arası 20 birey ile gerçekleştirilmiştir. Dahil edilme kriterlerine uyan çölyak hastalarına öncelikle glutensiz diyet tedavisi anlatılmış ve akabinde çölyak hastaları rasgele olarak iki gruba ayrılmıştır. Glutensiz diyet ek olarak çalışmada çalışma grubundan (n=11) sekiz haftalık süre boyunca günlük olarak OK unu ilavesi ile üretilmiş olan glutensiz kurabiyelerden tüketmeleri istenirken, aynı süre dahilinde kontrol grubundan (n=9) ise çalışma grubunun kurabiyesine şekil ve büyüklük olarak özdeşleştirilmiş standart glutensiz kurabiyelerden tüketmeleri istenmiş ve çalışmanın başlangıcı ile sonunda hastaların oksidatif parametreleri, GI semptomları, bağırsak geçirgenliği ve mikrobiyotaları değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde OK tüketen grubunda hem zonulin düzeylerinin başlangıca göre daha düşük (p<0,05), hem de gastrointestinal semptomlarının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca kontrol grubunda sekiz haftalık sürede mikrobiyal çeşitliliğin azalabileceği, çalışma grubunda ise sekiz haftada stabil bir çeşitliliğin görüldüğü belirlenirken; Lactobasillus ve Bifidobacterium tür değerlerinin ise kontrol grubunda düştüğü, çalışma grubunda ise nispeten sabit kaldığı görülmüştür. Elde edilen bu sonuçlarla OK'nın yetişkin çölyak hastalarının glutensiz lif içeriğini arttırdığını, bağırsak geçirgenliği ile mikrobiyota üzerine olumlu etki yaparak bazı gastrointestinal semptomları azalttığı belirlenmiş olup, glutensiz diyette olgunlaşmamış keçiboynuzunun iyi bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the sensory properties of gluten-free cookies rich in insoluble fiber and antioxidants made with unripe carob (UC) and to evaluate the effects on oxidative parameters, gastrointestinal symptoms, intestinal permeability and microbiota in adult celiac patients after consumption. This randomized, double-blind, placebo-controlled study was conducted with 20 individuals aged 19-64 years who were diagnosed with celiac disease within a maximum period of 1 year and were in the active period of the disease, had not been on a gluten-free diet before and were not on it, had a normal body mass index value, had consumed carob fruit and had no allergy. First, gluten-free diet treatment was explained to celiac patients who met the inclusion criteria and then celiac patients were randomly divided into two groups. In addition to the gluten-free diet, the study group (n=11) was asked to consume gluten-free cookies produced with the addition of UC flour daily for eight weeks, while the control group (n=9) was asked to consume standard gluten-free cookies identical in shape and size to the study group cookies during the same period, and the oxidative parameters, GI symptoms, intestinal permeability and microbiota of the patients were evaluated at the beginning and end of the study. When the results of the study were examined, it was found that both zonulin levels were lower in the UC consuming group compared to the beginning (p<0.05), and gastrointestinal symptoms were lower than in the control group (p<0.05). In addition, it was determined that microbial diversity may decrease in the control group over the eight-week period, while a stable diversity was seen in the study group over eight weeks; Lactobacillus and Bifidobacterium species values decreased in the control group and remained relatively stable in the study group. These results show that UC can increase the gluten-free fiber content of adult celiac patients and reduce some gastrointestinal symptoms by having a positive effect on intestinal permeability and microbiota, indicating that unripe carob can be a good alternative in a gluten-free diet.