Hekimlerin dehümanizasyonu (insandışılaştırılması) üzerine bir araştırma
A study on the dehumanization of physicians
  1. Tez No: 974645
  2. Yazar: AYŞE GÜLEN ERTÜMER İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dehümanizasyon, süperhümanizasyon, sağlık sosyolojisi, sağlık yönetimi, Dehumanization, Superhumanization, Health Sociology, Health Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Dehümanizasyonla çok sayıda araştırma yapılmıştır. Özellikle sosyoloji, sosyal psikoloji ve siyaset bilimi olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanlarında dehümanizasyonla ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Konu ile ilgili tıp ve sağlık bilimleri alanında yapılan araştırmaların ise hasta perspektifinden incelendiği, hastaların dehümanize edilmesine odaklandığı görülmüştür. Dehümanizasyonun hekim perspektifiyle incelenmesi için yola çıkılan bu araştırmanın amacı; hekimlerin ne şekilde ve neden dehümanize edildiğini, bu durumun sonuçlarını ve alınabilecek önlemleri ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi tercih edilerek fenomenoloji deseniyle katılımcıların dehümanizasyon davranışına yönelik deneyimleri yapılan görüşmeler yoluyla incelenmiştir. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt ve kartopu örneklemeyle belirlenmiştir. Dehümanizasyona uğradığını belirtmiş, en az beş yıllık mesleki tecrübeye sahip 22 hekim ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler neticesinde 179 sayfalık doküman elde edilmiştir. Araştırma, yorumlayıcı fenomenolojik analiz yaklaşımıyla kurgulanmıştır ve analiz tekniği olarak tematik veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen bulgular; hekimlerin dehümanize edilme şekilleri, dehümanizasyon nedenleri, dehümanizasyon sonuçları ve çözüm önerileri olmak üzere dört üst temada incelenmiştir. Araştırma sonucunda hekimlerin altı farklı şekilde (animalistik, mekanistik, fiili, profesyonel, süperhümanizasyon, self- dehümanizasyon) dehümanize edildiği, bu durumun nedenlerinin kişi kaynaklı, kurumsal ve makro nedenler bağlamında şekillendiği görülmüştür. Dehümanizasyonun sonuçları ele alındığında ise hekimin mesleki hayatını etkilemesine ek olarak hem fiziksel hem psikolojik hem de sosyal sonuçları olduğu ortaya koyulmuştur. Son olarak dehümanizasyonu azaltmaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Numerous studies have been conducted on dehumanization. However, studies that address dehumanization in the field of medicine have been examined from the patient perspective, focusing on the dehumanization of patients. The aim of this study, undertaken to examine dehumanization from the physician perspective, is to reveal in what ways and why physicians are dehumanized, the consequences of this situation, and the measures that can be taken. With this aim, a qualitative research method was chosen, and using a phenomenological design, the participants' experiences related to dehumanization were examined through interviews. The participants were selected by criterion and snowball sampling from purposeful sampling methods. Interviews were conducted with 22 physicians who had experienced dehumanization and had at least five years of professional experience. An in-depth interview technique was used within the scope of the study, and a semi-structured interview form was employed. As a result of the interviews, 179 pages of data were obtained. The study was designed with an interpretative phenomenological analysis approach, and thematic data analysis technic was used. The findings obtained from the participants were examined under four overarching themes: forms of physician dehumanization, reasons for dehumanization, consequences of dehumanization, and proposed solutions. The study found that physicians are dehumanized in six different ways (animalistic, mechanistic, physical, professional, superhumanization, and self-dehumanization), and that the reasons for this are shaped by individual, institutional, and macro-level factors. Considering the consequences of dehumanization, in addition to affecting the physician's professional life, physical, psychological, and social outcomes were revealed. Finally, recommendations for reducing dehumanization were presented.