Tevrat'ta özel ad isimlendirmeleri
Proper names designations in the Torah
- Tez No: 974646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA SAVAŞ ALTINEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevrat, Old Testament
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Tevrat metni içerisinde pek çok isim bulunmaktadır. Mekân isimleri, özel isimler, cins isimler ve nesne isimleri bu isimler arasındadır. Tevrat'ta yer alan isimler arasında, bazılarına hangi sebeplerle verildiğini açıklayan anlatılara da rastlanmaktadır. Nitekim, Yaratılış kitabında, 4:1, 21:3-6, 25:26, 29:32-35 ifadelerinde, verilen isimlerin anlamları yer almıştır. Tevrat metninde altmış beş tane veriliş sebebi bilinen kişi ismi, kırk dört tane mekân ismi bulunmaktadır. Canlıların isimlendirilmesiyle başlayan Tevrat'ta soy şecereleri ve detaylı isimlendirmeler yer almıştır. Bu isimler, Tevrat metninde ağırlıklı olarak Yaratılış kitabında toplanmıştır. Çalışmamız bu isimlerin incelenmesi neticesinde isimler ve isimlerin verilişi arasında genel bir çerçevenin olup olmadığı, sistematik olarak dikkat edilen unsurlar varsa bunların neler olduğu üzerinde yoğunlaşmıştır. Araştırmamız, Tevrat'ta verilen isimlerin toplanıp incelenmesi yoluyla, bu isimlerin sistematik bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacaktır. Ardından ele alınan bu isimler Tevrat metni, Yahudi tefsir kitapları ve çağdaş yorumcuların görüşleri incelenecek; ismin kökeni araştırılacaktır. Yaptığımız araştırmada, Tevrat'ta verilen isimlerin çoğunlukla atalara ait olduğu ve özellikle İbrahim gibi seçilmiş atalara ya da Musa gibi önemli figürlere odaklanıldığı görülmüştür. Bu isimler, hem yaşanan olaylardan etkilenerek verilmiş hem de taşıdığı anlamlarla geleceğe dair arzuları yansıtmıştır. Ancak detaylı incelemede, isimlerin verilme nedenleriyle Tevrat metninin anlatımı arasında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Torah contains many names, including place names, proper names, generic names, and object names. Among the names mentioned in the Torah, there are also narratives explaining the reasons why some of these names were given. Indeed, in the Book of Genesis, in passages such as 4:1, 21:3–6, 25:26, and 29:32–35, the meanings of the names and the reasons for their selection are clearly expressed. In the Torah, there are sixty-five personal names and forty-four place names whose reasons for being given are known. The Torah, which begins with the naming of living beings, includes genealogies and detailed naming accounts. Among the given names, there are various categories such as personal names, geographical names, place names, generic names, and object names. These names are predominantly found in the Book of Genesis within the Torah text. This study focuses on whether there is a general framework regarding the names and the naming processes, and whether there are systematic elements that are consistently considered. Our research aims to systematically collect and categorize the names mentioned in the Torah, thereby allowing a clearer understanding of naming patterns. These names will then be examined in the context of Torah narratives, Jewish commentaries, and interpretations by contemporary scholars to trace the etymology of the names. Our research shows that most of the names in the Torah are ancestral and especially focus on chosen lineages such as Moses and Abraham. These names were given under the influence of events that occurred and also reflect hopes and aspirations for the future through their meanings. However, a detailed examination reveals inconsistencies between the reasons given for names and the names as they appear in the Torah text.