Konteyner yaşam alanındaki afetzede (Depremzede) çocukların sosyalleşmesinde oyunun rolü
The role of games in the socialization of disaster victims (Earthquake victims) in container living area
  1. Tez No: 974649
  2. Yazar: ESİN NUR BULUNDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR KOCADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Çocuk, Oyun, Sosyalleşme, Sosyalleşme Araçları, Disaster, Child, Game, Socialization, Socialization Tools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuk, yüzyıllardır birçok alanın konusu olarak araştırılmaktadır. Bu konularda çeşitli alanlarda çalışmalar yürütülmektedir. Geleceğin de yetişkini olmaya doğal aday olan çocuklar; toplumsal anlamda toplumun temel taşı olarak görülebilirler. Çocukların alacağı eğitim, bu eğitimin dışında ise yaşama dair edinecekleri deneyimler onların biçimlenmeleri noktasında oldukça önemlidir. Öyle ki, modern zamanlardan itibaren ortaya çıkan kendi içerisinde de dönemlere ayrılan çocukluk sürecinde, bu anlamda formal-informal birçok uyaranla karşılaşan çocuk için en önemli olgu yani durum sosyalleşmedir. Çocukların doğumlarından itibaren belirli yaşlarına kadarki yaşamlarını etkileyen sosyalleşme süreci içerisinde ise en önemli konuların başında oyunlar gelmektedir. Oyunlar okul içi ve dışında, eğitsel olsun ve/ya olmasın çocuklar için gelişimsel ve eğitsel bir süreçte oldukça etkilidir. Yakın zamanda ülkemizde meydana gelen, 11 ilimizi etkileyen ve asrın felaketi olarak kayıtlara geçen hafızalarda ise tazeliğini koruyan deprem her yaştan birçok insanımızı etkilemiştir. Bunun yanında çocuklar yetişkinlerle karşılaştırıldığında daha zor dönemlerden ve başa çıkılması zor durumlardan geçmektedirler. Çocukların travmalarının azaltılması ve genel anlamda yaşamlarına yeniden uyum sağlaması durumu oldukça önemlidir; burada oyunun rolü ise yadsınamaz öneme sahiptir. Çocuğun sosyalleşmesinde ve karakterinin sağlıklı biçimlenmesinde yaşamsal öneme sahip olan oyun da kendi içerisinde çeşitli alt başlıklarla alan yazında yer bulmaktadır. Bu çalışmada, yukarıda söz edilen kavramlar ve olgular incelenerek; oyun, çocuk, çocukluk ve sosyalleşme kavramları etrafında, alan yazından da yola çıkılarak çeşitli değerlendirmeler yapmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Children have been researched as a subject of many fields for centuries. Studies are carried out in various fields on these subjects. Children, who are natural candidates to become adults of the future, can be seen as the cornerstone of society in a social sense. The education that children will receive and the experiences they will gain about life outside of this education are very important in terms of their formation. In fact, in the childhood process that has emerged since modern times and is divided into periods within itself, the most important fact, namely the situation, for the child who encounters many formal and informal stimuli is socialization. In the socialization process that affects children's lives from birth to certain ages, games are one of the most important issues. Games are quite effective in a developmental and educational process for children, whether they are educational or not, inside and outside of school. The earthquake that occurred in our country recently, affected 11 of our provinces and was recorded as the disaster of the century, and is still fresh in our memories, has affected many people of all ages. In addition, children go through more difficult periods and difficult situations to cope with when compared to adults. The situation of children's reducing their traumas and re-adapting to their lives in general is quite important; the role of games is undeniable here. Games, which have vital importance in the socialization of children and the healthy formation of their character, also find a place in the literature under various subheadings. In this study, by examining the concepts and phenomena mentioned above, it is aimed to make various evaluations based on the literature around the concepts of games, children, childhood and socialization.