Olumsuz çocukluk deneyimlerinin ebeveyn tutumları üzerindeki etkisinde öz yeterliğin moderatör etkisi
The moderating role of self-efficacy in the effect of adverse childhood experiences on parenting attitudes
  1. Tez No: 974651
  2. Yazar: BESTE NUR GÖR ÇANTAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GÜL KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Olumsuz Çocukluk Deneyimleri, Ebeveyn Tutumları, Öz Yeterlik, Erken Çocukluk, Travma, Adverse Childhood Experiences, Parenting Attitudes, Self-efficacy, Early Childhood, Trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, olumsuz çocukluk deneyimlerinin ebeveyn tutumları üzerindeki etkisinde öz yeterlik düzeyinin moderatör rolünü araştırmak ve yapılacak yeni çalışmalara ışık tutmaktır. Bu kapsamda, Türkiye'de yaşayıp 2-6 yaş aralığında çocuğu bulunan ebeveynlerden çevrimiçi anket aracılığıyla veri toplanmış, uç değerlere sahip olan 6 katılımcı araştırmadan çıkarıldıktan sonra 237 kişilik veri ile analiz yapılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu, Olumsuz Çocukluk Deneyimleri Ölçeği, Ebeveyn Tutumları Ölçeği ve Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, olumsuz çocukluk deneyimlerinin ebeveyn tutumlarını anlamlı düzeyde yordadığı ve bu deneyimlerin bireylerin öz yeterlik düzeylerini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca, öz yeterlik düzeyi ile ebeveyn tutumları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öz yeterliğin, olumsuz çocukluk yaşantıları ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkide moderatör bir rol üstlendiği ve bu etkiyle bireylerin ebeveynlik tutumlarında farklılaşmalar gözlemlendiği ortaya konmuştur. Öz yeterlik düzeyinin artırılması, bireylerin sağlıklı ebeveyn tutumları geliştirmesinde koruyucu bir faktör olarak düşünülebilmektedir. Araştırma bulguları, ebeveynlik süreçlerinin gelişimi ve kuşaklar arası aktarımın önlenmesine yönelik psikoeğitimsel müdahalelere ışık tutabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to investigate the moderating role of self-efficacy in the relationship between adverse childhood experiences and parenting attitudes and to shed light on future research in this area. In this context, data were collected through an online survey from parents residing in Türkiye who have children aged between 2 and 6 years. After removing six participants with extreme values, the analyses were conducted on the data of 237 individuals. The data collection tools included the Sociodemographic Information Form, the Adverse Childhood Experiences Questionnaire, the Parenting Attitude Scale, and the Self-Efficacy Scale. Pearson Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis were used for data analysis. The findings revealed that adverse childhood experiences significantly predict parenting attitudes and negatively impact individuals' levels of self- efficacy. Moreover, significant relationships were found between self-efficacy and parenting attitudes. The results indicated that self-efficacy plays a moderating role in the relationship between adverse childhood experiences and parenting attitudes, suggesting that individuals' parenting styles may vary depending on their level of self-efficacy. Enhancing self-efficacy may serve as a protective factor in fostering healthier parenting attitudes. Overall, the findings of this study highlight the importance of addressing early adverse experiences and strengthening self-efficacy in order to promote positive parenting and prevent the intergenerational transmission of dysfunctional patterns. The study offers valuable insights for psychoeducational interventions aimed at supporting parenting practices and developmental outcomes in both parents and children.