Erzurum ilinde marul çeşitlerinde hastalığa neden olan bakterilerin izolasyonu tanısı ve karakterizasyonu
Isolation, identification and characterization of disease-causing bacteria in lettuce varieties in Erzurum province
  1. Tez No: 974661
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGERİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH DADAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lactuca sativa, Acidovorax sp, Enterobacter sp, Marul bakteriyel hastalıkları, Lactuca sativa, Acidovorax sp, Enterobacter sp, Lettuce bacterial diseases
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Erzurum ilinde yetiştirilen marul (Lactuca sativa) çeşitlerinde görülen bakteriyel hastalık etmenlerinin izolasyonu, tanısı ve karakterizasyonunu gerçekleştirmek amacıyla yapılmştır. Yapılan literatür taramasında Erzurumda yalnızca Xanthomonas campestris pv. vitians'ın bildirildiği bu nedenle bu çalışma özellikle son yıllarda Erzumurum ilinde marul yetiştitirciliği yapılan alanlarda potansiyel yeni patojenlerin ortaya konmasını hedeflemiştir. Materyal ve Yöntem: Araştırma kapsamında Erzurum il merkezinde farklı bölgelerden alınan hastalıklı marul örneklerinden toplam 40 bakteri straini izole edilerek saflaştırılmıştır. İzole edilen bu strainlere tütün bitkisi üzerinde hipersensitivite reaksiyonu (HR) testleri ve marul bitkisinde patojenite testleri uygulanmıştır. Bu testler sonucunda, patojen olduğu belirlenen suşların kesin tanı ve karakterizasyonu için klasik (hücre morfolojisi,biyokimyasal testler vb.) ve moleküler testler (sekans analizi) kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada marul bitkisinden elede edilen ve saflaştırılan bakteriyel strainlerin HR ve patojenite testleri sonucunda 22 starinin sonuç verdiği tespit edilmiştir. Pozitif sonuç veren 22 strainin tamamının hareketli olduğu 37 ℃'de gelişme gösterebildiği ve tüm strainlerin %5 NaCl'ye tolerans gösterdiği belirlenmiştir. Bakteri strainlerinin oksidaz ve floresan pigment test sonuçlarında ise strainler arasında farklılılar olduğu belirlenmiştir. Starinlerin kesin tanısını yapmak amacı ile yapılan sekans analizleri sonucunda MF-20 ve MF-25 strainlerinin Enterobacter sp., MF-29 ve MF-35 strainlerinin ise Acidovorax sp. oldukları tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan çalışma sonucunda elde edilen sonuçlara göre; Erzurum ilinde farklı lokasyonlarda yetiştiriciliği yapılan marul bitkisinde daha önce tespit edilmemeiş olan ve hastalığa neden olan 2 Enterobacter sp. ve 2 Acidovorax sp. patojenleri ilk kez bu çalışma ile tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, Erzurum ilindeki marullarda bilinen patojenlerin yanı sıra farklı bakteriyel etmenlerin de var olabileceğine işaret etmektedir. Sonuç olarak bu çalışmanın özellikle son yıllarda Erzurum ilinde marullarda verim ve kalite kaybına neden olabileceği düşünülen farklı patojenlerin tespit edildiği be nedenle yapılmış olan bu çalışmanın bu patojenlere karşı belirlenecek mücadele yömtemlerinin belirlenmesinde büyük önem arz ettiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to isolate, identify, and characterize bacterial pathogens seen in lettuce (Lactuca sativa) varieties grown in Erzurum province. Since the literature review revealed only Xanthomonas campestris pv. vitians in Erzurum, this study aimed to identify potential new pathogens, particularly in areas where lettuce has been cultivated in Erzurum province in recent years.production. Materials and Methods: As part of the study, a total of 40 bacterial strains were isolated and purified from diseased lettuce samples taken from various regions in the Erzurum city center. Hypersensitivity reaction (HR) tests were applied to these isolated strains on tobacco plants and pathogenicity tests were applied to lettuce plants. Classical (cell morphology, biochemical tests, etc.) and molecular (sequence analysis) tests were used for definitive diagnosis and characterization of the strains identified as pathogenic. Results: In this study, HR and pathogenicity tests of bacterial strains isolated and purified from lettuce plants revealed that 22 strains yielded positive results. All 22 positive strains were motile, capable of growing at 37°C, and all strains were tolerant to 5% NaCl. Differences were also found among the bacterial strains in their oxidase and fluorescent pigment test results. Sequence analyses performed to definitively identify the strains revealed that strains MF-20 and MF-25 were Enterobacter sp., while strains MF-29 and MF-35 were Acidovorax sp. Conclusion: According to the results of this study, two Enterobacter sp. and two Acidovorax sp. pathogens, previously undetected in lettuce grown in different locations in Erzurum province, causing disease, were identified for the first time. These results indicate that, in addition to known pathogens, other bacterial agents may be present in lettuce in Erzurum province. In conclusion, this study, particularly in recent years, has identified various pathogens thought to cause yield and quality losses in lettuce in Erzurum province. Therefore, this study is considered to be of great importance in determining management methods against these pathogens.