Bir ilkokuldaki Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) ekibi çalışmalarının iyileştirilmesi: Bir eylem araştırması
Improving the process of the Individualized Education Program (IEP) team in an elementary school: An action research
  1. Tez No: 974690
  2. Yazar: ÖMER FARUK TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş eğitim programları, Individualized education programs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eskişehir ilinde (a) bir ilkokulda BEP ekibinde yer alan ekip üyelerinin BEP hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerindeki gereksinimlerini belirlemek, (b) bu gereksinimler doğrultusunda BEP ekibine ilişkin eylem planları geliştirmek, (c) bu eylem planlarının BEP ekibinin çalışmalarını (BEP'i hazırlama, uygulama, değerlendirme ve geçiş süreçleri) nasıl geliştirdiğini ya da iyileştirdiğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın katılımcıları; bir ilkokulda bulunan BEP ekibinde yer alan üç sınıf öğretmeni, iki okul yöneticisi, üç özel gereksinimli öğrenci ve öğrencilerin anneleridir. Nitel araştırma yaklaşımlarından eylem araştırmasıyla yürütülen araştırma durum belirleme, uygulama, uygulama sonrası ve izleme aşamalarından oluşmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla gözlem, görüşme, doküman incelemesi, araştırmacı günlüğü ve saha notlarından yararlanılmıştır. Araştırmacı süreçte sistematik analitik analiz, süreçlerin sonunda ise tümevarım analizi yoluyla verilerini analiz etmiştir. Araştırma bulguları süreç içerisinde yürütülen eylem planlarının ekip işleyişi üzerinde olumlu bir değişime yol açtığını ve bunun sürdürüldüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca BEP ve geçiş süreçlerine ilişkin ekip üyelerinin iş birliği ve iletişim süreçlerinin iyileştirilmesiyle beraber okul ve ailenin bir arada çalışmasına katkı sağladığı ve geçiş ekibinin de sürece dahil edilmesiyle beraber geçiş süreçlerinin kolaylaştığı araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to (a) determine the needs of the team members in the IEP preparation, implementation and evaluation processes of the IEP team in a primary school in Eskişehir, (b) develop action plans for the IEP team in line with these needs, and (c) reveal how these action plans develop or improve the work of the IEP team (IEP preparation, implementation, evaluation and transition processes). For this purpose, three classroom teachers, two school administrators, three students with special needs and their mothers were included in the study. The research was conducted as an action research from qualitative research approaches. The research consisted of case determination, implementation, post-implementation and monitoring stages. Observation, interviews, document analysis, researcher's diary and field notes were used to obtain data from the participants. The researcher conducted a systematic analytic analysis process while the process was ongoing, and at the end of the processes, analysis processes were carried out through inductive analysis. The research findings were reported in the form of situation determination, implementation, post-implementation findings and findings at the monitoring stage. As a result, the findings obtained after the implementation phase of the research and in the follow-up phase revealed that the action plans carried out during the process led to a positive change in team functioning and that this change was sustained.