Öğretmenlerin bireyselleştirilmiş eğitim programlarının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesinde yaşadığı güçlüklerin belirlenmesi ve çözüm önerileri
Determining the difficulties of teachers in developing, implementing and evaluating individualized education programs and solution suggestions
- Tez No: 597993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), Kaynaştırma/ Bütünleştirme Eğitim, Özel Eğitim, Inclusive/Integration Education, Individualized Education Program (IEP), Special Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, kaynaştırma/bütünleştirme eğitim uygulayan genel eğitim okullarında görev yapan öğretmenlerin Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) ile ilgili yaşadıkları güçlükleri ve bu güçlüklere yönelik çözüm önerisi bulmadaki görüşlerini belirlemeyi amaçlanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin ortaya çıkan görüşlerinin demografik özellikleri değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Burdur ili sınırları içeresinde genel eğitim okullarında görev yapan öğretmenler, örneklemini ise evreni temsil eden 514 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen üç faktörlü 36 maddelik“Öğretmenlerin BEP İle İlgili Yaşadığı Güçlükler ve Bunlara Yönelik Çözüm Önerileri Belirleme Ölçeği”ile toplanmıştır. Ölçeğin 58 maddelik yapısı 299 öğretmenden pilot uygulama kapsamında toplanan veriler ile yapı geçerliği için yapılan“Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA)”test edilerek analiz sonucu üç faktörlü 36 maddelik son hali tanımlanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayıları hesaplandığında yaşadığı güçlüklere ilişkin çözüm önerileri alt faktörüne ait güvenirlik katsayısının 0,97 olduğu, yaşadığı güçlüklere ilişkin olumsuz etki alt faktöründe 0,89 olduğu ve yaşadığı güçlüklere ilişkin olumlu etki alt faktöründe 0,88 olduğu görülmüştür. Çalışmanın verileri bilgisayarlı veri analizi paket programına işlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, ortalama, standart sapma, minimum değer ve maksimum değer, T testi, ANOVA ve Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin BEP ile yaşadığı güçlüklere yönelik çözüm önerisi bulma alt faktöründe erkek öğretmenlere göre kadın öğretmenlerin lehine farklılaştığı görülmüştür. Araştırma sonucunda BEP geliştirme, uygulama ve değerlendirme aşamalarında diğer kademelerdeki öğretmenlere göre ilkokulda görev yapan öğretmenlerin daha az güçlük yaşadığı anlaşılmaktadır. Araştırmada elde edilen başka bir bulguda da özel eğitim, kaynaştırma ile BEP alanlarında eğitim almamış öğretmenlere göre bu alanlarda eğitim almış öğretmenlerin daha az güçlük yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to find out the difficulties experienced by teachers working in general education schools applying inclusive / integrated education in the development, implementation and evaluation stages of the individualized education program and to determine their views on finding solutions for these difficulties. In addition, it has been determined whether the opinions of the teachers differ significantly according to their demographic characteristics variables.. Descriptive scanning model was used in the research. The study group of the research consists of 514 teachers working in general education schools in Burdur province in 2017-2018 academic year. The data of the study was collected via the three-factor scale with 36 items called“Teacher's Difficulties Related to IEP and Determination of Suggestions for Solutions”developed by the researcher. The structure of the 58-item scale was analyzed by using the data collected from 299 teachers within the scope of the pilot application and testing“Explanatory Factor Analysis (AFA) which is used for construct validity; and upon this analysis the result was defined as the final version of 36 items with three factors. When the Cronbach Alpha reliability coefficients of the scale were calculated, it was seen that the reliability coefficient of the sub-factor of suggesting solutions for the difficulties faced was 0.97, the negative impact sub-factor was 0.89 and the positive impact sub-factor was 0.88. The data of the study was processed into computerized data analysis package program. Mean, standard deviation, minimum and maximum values, T test, ANOVA and Tukey tests were used for data analysis. According to the results of the research, , it is seen that there is a significant difference in favor of women 'finding suggestions for solutions to the difficulties they experienced in IEP according to their gender between teachers' in the sub-factor of ”Suggestions for Solutions". As a result of the research, it is understood that teachers working in primary schools have less difficulty in the development, implementation and evaluation of IEP compared to teachers at other levels. Another finding of the study revealed that teachers who have received training in special fields, inclusion and IEP have less difficulty compared to teachers who have not received training in these fields.