Yurtdışında STEM eğitimi konusunda hazırlanan lisansüstü tezlerin incelenmesi
Review of graduate theses prepared abroad on STEM education
  1. Tez No: 974691
  2. Yazar: FURKAN BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KARATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: FeTeMM, STEM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 01.01.2020–10.05.2025 tarihleri arasında Türkiye dışında hazırlanmış STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) konulu lisansüstü tezlerin içerik analizi yoluyla incelenerek alandaki güncel metodolojik ve tematik eğilimleri ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi modeline göre yürütülen çalışma kapsamında, PROQUEST veri tabanından ulaşılan 222 doktora ve 44 yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 266 lisansüstü tez incelenmiştir. İncelenen tezler; bibliyografik özellikleri, araştırma yöntemleri, örneklem grupları, veri toplama araçları ve veri analiz teknikleri gibi kategorilere göre sistematik olarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda, çalışmaların büyük çoğunluğunun doktora düzeyinde olduğu, ABD merkezli yürütüldüğü ve ağırlıklı olarak“Eğitim”disiplini altında toplandığı tespit edilmiştir. Metodolojik olarak ise en sık nitel araştırma türünün , durum çalışması deseninin ve olasılıklı olmayan örnekleme yönteminin tercih edildiği görülmüştür. Örneklem düzeylerinde en çok lisans öğrencileri, öğretmenler ve lise öğrencileriyle çalışıldığı; veri toplama aracı olarak anket ve mülakatın , veri analizinde ise betimsel ve içerik analizinin öne çıktığı belirlenmiştir. Ayrıca, incelenen tezlerin önemli bir kısmında anahtar kelime belirtilmediği saptanmıştır.Bu bulgular, yurt dışı STEM eğitimi literatürünün genel karakteristiğini ortaya koyarak Türkiye'deki araştırmacılar için kapsamlı bir referans kaynağı sunmakta ve alandaki mevcut yönelimlere, metodolojik tercihlere ve eksikliklere ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify current methodological and thematic trends in STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) education by conducting a content analysis of postgraduate theses completed outside of Turkey between January 1, 2020, and May 10, 2025. Following a qualitative research approach based on document analysis, a total of 266 postgraduate theses, comprising 222 doctoral dissertations and 44 master's theses, were accessed through the PROQUEST database and examined. The theses were systematically analyzed based on categories such as bibliographic details, research methodologies, sample groups, data collection instruments, and data analysis techniques. The results revealed that the majority of the studies were doctoral dissertations, predominantly conducted in the USA, and largely situated within the discipline of Education. Methodologically, qualitative research was the most frequently employed approach, with case study designs and non-probability sampling methods being the preferred choices. The most common sample groups were undergraduate students, teachers, and high school students. Surveys and interviews were the primary data collection instruments, while descriptive and content analysis were the most prominent data analysis techniques. Furthermore, it was noted that a significant portion of the analyzed theses did not include keywords. These findings delineate the general characteristics of the international STEM education literature, providing a comprehensive reference for researchers in Turkey and illuminating current trends, methodological preferences, and existing gaps in the field.