1980 sonrası Türkiye'de döviz kuru ve enflasyon ilişkisi: Dinamik zaman serisi teknikleri ile bir bakış
Turkish exchange rate inflation dynamics for post 1980 period: A dynamic time series approach
  1. Tez No: 97470
  2. Yazar: ZAFER BARIŞ GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANLI ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Enflasyon, Açık Ekonomi, Nominal Çapa Politikası, VAR modeli, Exchange Rate, Inflation, Open Economy, Nominal Anchor Policy, VAR Model
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
u ÖZET 1980 SONRASI TÜRKİYE'DE DÖVİZ KÜRÜ VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: DİNAMİK ZAMAN SERİSİ TEKNİKLERİ İLE BİR BAKIŞ Zafer Barış GÜL Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabiiim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sanlı ATEŞ Ocak 2000, 246 sayfa Bu yüksek lisans tezinde, döviz kurunda meydana gelen değişimin enflasyon üzerindeki etkileri, açık ekonomilerde enflasyon olgusu çerçevesinde incelenmektedir. Dışa açık ve küçük ekonomilerde, döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisi, kapalı ekonomilere göre daha fazla olmaktadır. Döviz kurlarında meydana gelen artış, imal edilen ara malı ve nihai malların fiyatlarım arttırmaktadır. Para ikamesinin artması ve kısa vadeli sermaye akımlarının yoğunluğu, enflasyonu finansal açıdan etkileyen önemli unsurlardır. Bu çalışmada Türkiye için, 1986-1998 aylık verileri kullanılarak 4 değişkenli bir VAR modeli uygulanmıştır. Değişkenler, döviz kuru, para arzı, faiz oram ve enflasyondur. Uygulama sonuçları, Türkiye'de döviz kurunun uzun dönemde enflasyonu açıklamada önemli bir değişken olmadığım ortaya koymuştur. Döviz kurundan kaynaklanan enflasyonist baskılar kısa dönemde ekonomi üzerinde etkili olmaktadır. Bu çerçevede enflasyonla mücadelede döviz kurunun belli koşullar çerçevesinde çapa olarak kullanılabileceği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT TURKISH EXCHANGE RATE INFLATION DYNAMICS FOR POST 1980 PERIOD: A DYNAMIC TIME SERIES APPROACH Zafer Bans GÜL M. A. Thesis, Department of Economics Supervisor: Assistant Prof. Dr. Sanb ATEŞ January 2000, 246 pages In this masters thesis, we explore the impact of exchange rate changes on inflation within an open economy. Among outward oriented small countries, impact of an exchange rate on inflation has been higher compared to closed economies. Within its dynamic increases in exchange rates, further increases the price of final and intermediate goods. Increases in money substitution and the intensity of financial flows are factors influencing inflation financially. In this study towards Turkey, 4 alternative VAR models have been tested for the period of 1986-1998. Variables included are, exchange rates, money supply, interest rate and inflation. Findings for Turkey reflect that, explanatory power of exchange rates on inflation for the long run seems to be non-dominant. On the contrary, impact of exchanges on inflation seems to be more important in the short run for Turkey. In this respect, we can conclude that stabilization policies, towards cubing the inflation rate, exchange rate can be used as an anchor for policy considerations.