Kadınlardaki liderlik davranışının çocukluk dönemi bağlanma stilleri ile ilişkisi: Kırıkkale örneği
Relationship between leadership behavior in women and childhood attachment styles: The Kırıkkale example
  1. Tez No: 974705
  2. Yazar: BURÇİN TONGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, women's leadership, attachment styles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kamu kurum ve kuruluşlarında liderlik pozisyonunu sürdüren kadın yöneticilerin çocukluk dönemi bağlanma stilleri ile benimsedikleri liderlik tarzları arasındaki ilişkinin kapsamlı bir biçimde analiz edilmesidir. Kadınların liderlik rolleri üstlenmesi örgütsel dönüşüm açısından son derece kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, bağlanma kuramı çerçevesinde liderlik yaklaşımlarının incelenmesi, kadın liderliğinin psikolojik temellerini ortaya koyma açısından değerli bir katkı sunmaktadır. Araştırmanın evrenini, Kırıkkale ilinde görev yapmakta olan kadın yöneticiler oluşturmaktadır. Olasılığa dayalı olmayan kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen örneklem grubuna, toplam 103 kadın yönetici dâhil edilmiştir. Araştırmada; dönüştürücü liderlik, geleneksel liderlik ve tam serbesti tanıyan liderlik tarzları ile güvenli bağlanma, kaçınan bağlanma ve kaygılı-kararsız bağlanma stilleri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, güvenli bağlanma ile dönüştürücü liderlik arasında pozitif; kaçınan bağlanma ile dönüştürücü liderlik arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, geleneksel liderlik tarzı ile kaygılı-kararsız bağlanma arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiş; tam serbesti tanıyan liderlik tarzı ise güvenli bağlanma ile negatif, kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanma ile pozitif yönde ilişkilendirilmiştir. Araştırma, kadın liderliğine ilişkin önyargıların aşılmasında, bağlanma kuramının sunduğu bilimsel çerçevenin önemli bir referans noktası olduğu konusuna dikkat çekmektedir. Anahtar Kelimeler; Liderlik, kadın liderliği, bağlanma stilleri
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to comprehensively analyze the relationship between the childhood attachment styles of women holding leadership positions in public institutions and organizations and the leadership styles they adopt. The assumption of leadership roles by women holds critical importance for organizational transformation. In this context, examining leadership approaches within the framework of attachment theory offers valuable insights into the psychological foundations of female leadership. The research population consists of female managers working in the province of Kırıkkale. Using a non-probability convenience sampling method, a total of 103 female managers were included in the sample group. The study evaluates the relationships between transformational leadership, traditional leadership, and laissez-faire leadership styles and the attachment styles of secure, avoidant, and anxious-ambivalent. The findings reveal a significant positive relationship between secure attachment and transformational leadership, while a negative relationship was observed between avoidant attachment and transformational leadership. Additionally, a positive relationship was identified between traditional leadership and anxious-ambivalent attachment; laissez-faire leadership, on the other hand, was negatively associated with secure attachment and positively associated with both avoidant and anxious-ambivalent attachment styles. This research highlights the significance of attachment theory as a scientific framework in overcoming prejudices related to female leadership, thereby offering a critical reference point for understanding and empowering women in leadership roles.