Adıyaman'da zurna ile icra edilen geleneksel halk oyunlarının dilsiz çoban kavalına adaptasyonu
Adaptation of traditional folk dances performed with zurna in Adıyaman to the mute shepherd's pipe
- Tez No: 974723
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ TOPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Zurna, Dilsiz Çoban Kavalı, Adıyaman Halk Oyunları, Adıyaman, Zurna, Dilsiz Çoban Kavalı, Adiyaman Folk Dances
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Adıyaman halk oyunlarının en temel çalgılarından olan zurna çalgısının kadimliği tartışmaya kapalı bir unsur olarak nitelendirilebilmektedir. Bu hususta yapılan çalışmanın özünün bu çalgının dolaylı veyahut doğrudan varlığını sürdürmesini sağlayacak çalışmalarda bulunmak şeklinde yorumlanabilmektedir. Dilsiz çoban kavalı ise günümüzde modernizasyonu sağlanmış her tarz müziğe olan uygunluğuyla göze çarpan çalgılardan olup yine tarihinin köklü olmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Hem bir çalgının varlığını sürdürmesine yardımcı olmak hem de başka bir çalgıya repertuvar kazandırıp kültürü farklı çalgı icralarıyla yaşatmayı hedeflemek bu çalışmanın temel özeti olarak betimlenebilmektedir. Çalışma kapsamında 2 farklı gruptan toplamda 34 eser notaya alınmış olup çalışmanın sağlam temellerde değerlendirilebilmesi için 2 grubun da ortak şekilde icra ettiği 17 eser (toplam 34 eser) değerlendirilmiştir. Değerlendirilen eserler; notaya alınmıştır. Bu eserlerin dilsiz çoban kavalı ile icrasına yönelik tespitler yazılmış olup bazı eserler icra edilmiştir. İcra edilen eserler QR kod ile eklenmiştir. Çalışma sonucunda zurna ile icra edilirken elde edilen tüm eserlerin dilsiz çoban kavalı çalgısına uygun olduğu fakat dikkat edilmesi gereken icra teknikleri ve benzeri gibi unsurların olduğu kanısını ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The ancientness of the zurna instrument, which is one of the fixture instruments of Adıyaman folk dances, can be described as an indisputable element. The essence of the work carried out in this regard can be interpreted as carrying out studies that will ensure the direct or indirect survival of this instrument. The mute shepherd's pipe, on the other hand, is one of the instruments that stands out with its suitability for every style of music that has been modernised today, and it is also rooted in history. The main summary of this study can be described as both helping an instrument to survive and aiming to keep the culture alive with different instrument performances by providing a repertoire for another instrument. Within the scope of the study, a total of 34 pieces from 2 different groups were notated and 17 pieces (34 pieces in total) performed jointly by 2 groups were evaluated in order to evaluate the study on a sound basis. The evaluated works were notated. Determinations for the performance of these works with the mute shepherd's pipe were written and some works were performed. The performed works were added with QR code. As a result of the study, it was concluded that all the works obtained while performing with zurna are suitable for the mute shepherd's pipe instrument, but there are elements such as execution techniques and similar elements to be considered.