ERZURUM İL MERKEZİ İÇME SUYU ŞEBEKE SİSTEMİ VE FAYDA MALİYET ANALİZİ
Erzurum city center drinking water network system and cost benefit analysis
- Tez No: 974746
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malzeme maliyet kontrol, Su kaybı, İçme suyu, Material cost control, Water loss, Drinking water
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erzurum İl merkezi içme suyu şebeke sistemi incelenmiştir. İl merkezinin içme suyu ihtiyacı hesaplanmış ve mevcut kullanılan içme suyu miktarı ile karşılaştırılıp su kaybı oranı hesaplanmıştır. Mahalle bazı yapılan incelemeler farklı bölgelerdeki farklı problemler belirlenmiştir. Aynı zamanda içme suyu şebeke sistemindeki su kaybı oranının indirgenmesi durumunda işletme maliyetinden edilen kar ile şehir merkezinde seçilen bir mahallede yapılacak olan örnek şebeke yenileme projesinin maliyet karşılaştırmaları yapılmıştır. Yöntem: Yapılan tez çalışmasında noktasal yoğunluk analiz yöntemi kullanılmıştır. Abone sayıları, nüfus, bina sayıları ve arıza kaydı sayılarından yararlanılarak ısı haritaları oluşturulmuştur. Isı haritalarına göre en problemli mahalleler belirlenmiştir. Aynı zamanda içme suyu ihtiyacı hesabı yapılırken İLBANK içme suyu hesabından yararlanılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmaların sonucunda içme suyu şebeke hattında bazı bölgelerde şebekenin çok eski olmasından kaynaklı problemler olurken bazı bölgelerde ise çarpık kentleşmenin kötü sonuçlar doğurduğunu görmekteyiz. Bununla beraber içme suyu kaybının % 45 seviyelerinde olduğu hesap edilmiştir. İçme suyu şebekesinde bulunan %45 su kaybının %25 e indirgenmesi durumunda işletme maliyetinden günlük ortalama 31.423 TL kar edileceği hesaplanmıştır. Sonuç: Muratpaşa mahallesinden bulunan Mumcu Caddesi ile Çaykara Caddesi arasında bulunan bölgede yenileme çalışması için oluşturulan örnek projenin maliyeti hesaplanmıştır. Su kaybı oranının indirgenmesi durumunda kazanılan günlük kar miktarı örnek projemizi 195 günde karşıladığı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the drinking water network system of Erzurum city center was investigated. The drinking water requirement of the city center was calculated and the water loss rate was calculated by comparing it with the amount of drinking water currently used. Different problems in different regions have been identified in some neighborhoods. At the same time, the profit from the operating cost in case of reducing the water loss rate in the drinking water network system and the cost comparisons of a sample network renovation project to be carried out in a selected neighborhood in the city center were made. Method: In the thesis study, point density analysis method was used. Heat maps were created by utilizing the number of subscribers, population, number of buildings and number of fault records. According to the heat maps, the most problematic neighborhoods were determined. At the same time, while calculating the drinking water requirement, ILBANK drinking water calculation was utilized. Findings: As a result of the studies, we see that in some regions there are problems in the drinking water network line due to the fact that the network is very old, while in some regions, unplanned urbanization has bad consequences. However, it has been calculated that the loss of drinking water is around 45%. It is calculated that if the 45% water loss in the drinking water network is reduced to 25%, an average daily profit of 31.423TL will be made from the operating cost. Results: The cost of the sample project created for the renovation work in the area between Mumcu Street and Çaykara Street in Muratpaşa neighborhood was calculated. It is calculated that the amount of daily profit earned in case of reduction of the water loss rate meets our sample project in 165 days.