Göçmen çocuklarda kültürleşme, empati ve sosyal kaygının psikolojik sağlamlık üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of acculturation, empathy, and social anxiety on psychological resilience in migrant children
- Tez No: 974747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Uluslararası göç, Zorunlu göç, Irregular immigration, International migration, Forced emigration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Göç, bireylerin yalnızca fiziksel yer değiştirmesini değil; aynı zamanda sosyal, kültürel ve psikolojik uyum süreçlerini de içeren çok boyutlu bir olgudur. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yaşayan, ailesi göç etmiş ve Türkiye'de ya da Türkiye dışında doğmuş olan 9–15 yaş arası göçmen çocuklarda empati, sosyal kaygı ve kültürleşme düzeylerinin psikolojik sağlamlık üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma nicel yöntemle ve ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, İstanbul'da yaşayan 100 göçmen çocuk oluşturmuştur. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcı çocuklar, ebeveynleriyle birlikte yaşayan çocuklardan oluşmakta olup refakatsiz çocuklar araştırma kapsamına alınmamıştır. Veri toplama sürecinde Çocuklar İçin Empati Ölçeği, Sosyal Kaygı Ölçeği, Kültürleşme Ölçeği ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, betimleyici istatistikler ve çoklu regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, göçmen çocuklara yönelik geliştirilecek psikososyal destek programlarında empatiyi artırma, sosyal kaygıyı azaltma ve sağlıklı kültürleşme süreçlerini destekleme konularının öncelikli olarak ele alınması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is not merely the physical relocation of individuals; it also encompasses complex social, cultural, and psychological adaptation processes. This research aims to examine the effects of empathy, social anxiety, and acculturation levels on the psychological resilience of migrant children aged between 9 and 15, who reside in Turkey and whose families have migrated, irrespective of whether the children were born in Turkey or abroad. The study was conducted using a quantitative approach and correlational survey design. The sample consisted of 100 migrant children living in Istanbul, selected through the convenience sampling method. Participant children were those living with their parents; unaccompanied children were excluded from the study. Data collection involved the Children's Empathy Scale, Social Anxiety Scale, Acculturation Scale, and Psychological Resilience Scale. The obtained data were analyzed using descriptive statistics and multiple regression analysis. The findings indicate that psychosocial support programs targeting migrant children should primarily focus on enhancing empathy, reducing social anxiety, and promoting healthy acculturation processes.