Katı cisimler öğretiminde dinamik geometri yazılımı entegrasyonunun lise öğrencilerinin akademik başarılarına ve akıl yürütme süreçlerine etkisi
The effect of dynamic geometry software integration in solid objects teaching on high school students' academic achievement and reasoning processes
- Tez No: 974745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE KOŞTUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Mathematics education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Katı Cisimler öğretiminde Dinamik Geometri Yazılımı entegrasyonunun lise öğrencilerinin matematik başarısına ve matematiksel akıl yürütme süreçlerine etkisini incelemektir. Araştırmada, karma yöntem yaklaşımlarından ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, Ankara ilinin Mamak ilçesinde bir devlet lisesinde amaçlı ve uygun örnekleme yöntemi kullanılarak 34 öğrenciden oluşan 1 deney ve 29 öğrenciden oluşan 1 kontrol sınıfı olmak üzere toplam 63 onuncu sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Katı Cisimler Başarı Testi ve Akıl Yürütme Süreçleri Görüşme Soruları kullanılmıştır. Katı Cisimler Başarı Testinde öğrencilerin başarılarını ölçmeyi hedefleyen 27 soru; Akıl Yürütme Süreçleri Görüşme Sorularında öğrencilerin matematiksel akıl yürütme süreçlerini incelemeyi hedefleyen başarı testi ile paralellik gösteren 10 soru bulunmaktadır. Deney ve kontrol grubunda uygulama süresince aynı problemler çözülmüş olup deney grubunda problemler Dinamik Geometri Yazılımının entegrasyonu ile çözülmüştür. Araştırmanın uygulaması hem deney hem de kontrol grubunda haftada 6 ders saati olmak üzere 5 hafta süresince gerçekleştirilmiştir. Başarı testinden elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri ile analiz edilmiş olup, görüşmelerden elde edilen veri betimsel analiz ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularında, başarı testi sonuçlarına göre kontrol ve deney gruplarının matematik başarılarında ön testleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken son testler arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğrencilerle yapılan görüşmelerin sonucunda deney grubundaki öğrencilerin matematiksel akıl yürütme süreçlerini çoklu olarak kullanımının kontrol grubundaki öğrencilerden fazla sayıda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of integrating Dynamic Geometry Software into Solid Objects instruction on high school students' mathematical achievement and mathematical reasoning processes. A pretest-posttest control group quasi-experimental design, a mixed-method approach, was employed in the study. The research was conducted with a total of 63 tenth grade students, including 1 experimental class of 34 students and 1 control class of 29 students, using the purposive and convenient sampling method in a state high school in Mamak district of Ankara province. The Solid Objects Achievement Test and Reasoning Processes Interview Questions were used as data collection tools. The Solids Achievement Test and Reasoning Processes Interview Questions were used as data collection tools. The Solids Achievement Test contains 27 questions aimed at measuring student achievement, while the Reasoning Processes Interview Questions contain 10 questions parallel to the achievement test, which aim to examine students' mathematical reasoning processes. The same problems were solved throughout the intervention in the experimental and control groups, and in the experimental group, the problems were solved using the integration of Dynamic Geometry Software. The implementation of the study was carried out for five weeks, with six hours of instruction per week in both the experimental and control groups. Data obtained from the achievement test were analyzed using statistical analysis, and data obtained from the interviews were analyzed using descriptive and content analysis. The findings revealed that, based on achievement test results, there was no statistically significant difference in mathematics achievement between the control and experimental groups between the pretests, while a statistically significant difference was found in favor of the experimental group between the posttests. Interviews with students revealed that, in terms of mathematical reasoning processes, students in the experimental group used multiple processes together more often than students in the control group.