İki farklı budama uygulamasında yetiştirilen Trakya İlkeren üzüm çeşidinde salkımlara melatonin uygulamasının verim ve kaliteye etkileri
Effects of melatonin application on yield and quality of Trakya İlkeren grape variety grown under two different pruning applications
  1. Tez No: 974754
  2. Yazar: SEYFULLAH BOYALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağcılık, Viticulture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde kısa (1, 2, 3 ve 4 göz) ve yarı uzun (5 göz) budama yapılmış omcalarda salkımlara ben düşme döneminde yapılan melatonin uygulamalarının üzüm verim ve kalitesi üzerindeki etkilerini belirlemektir. Trakya İlkeren üzüm çeşidine ait omcalar kış dinlenme döneminde 2, 3, 4 ve 5 göz üzerinden budanmış, ben düşme döneminde püskürtme şeklinde salkımlara 100 μmol l-1 melatonin uygulaması yapılmıştır. Çalışmada salkım ağırlığı (g), salkım uzunluğu (cm), salkım eni (cm), bir salkımdaki tane sayısı, tane ağırlığı (g), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) (%), titre edilebilir asitlik (TA), pH, glikoz (%), fruktoz (%), tane kabuk rengi (L*, a* ve b*), C* (renk yoğunluğu) ve tane eti sertliği gibi verim ve kalite özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, kısa ve yarı uzun budanmış omcalara ait üzüm salkımlarına melatonin uygulaması sonucunda verim ve kalite özelliklerinde değişiklik meydana geldiğini ortaya koymuştur. Kontrol ile karşılaştırıldığında, özellikle SÇKM, glikoz ve fruktoz değerlerinde önemli farklılıklar saptanmıştır. Çalışma sonucunda dört göz üzerinden kısa budanan omcalarda diğer budama uygulamalarına oranla daha yüksek verim ve kalite elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of melatonin applications applied to clusters during veraison on grape yield and quality of short (1, 2, 3, and 4 buds) and semi-long (5 buds) pruned vines of Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) grape variety. Vines of Trakya İlkeren were pruned at 2, 3, 4, and 5 buds during the winter dormancy period, and 100 μmol l-1 melatonin was sprayed onto the clusters during veraison. Yield and quality traits such as cluster weight (g), cluster length (cm), cluster width (cm), number of berries per cluster, berry weight (g), water soluble solids (WSS) (%), titratable acidity (TA), pH, glucose (%), fructose (%), berry skin color (L*, a* and b*), C* (color intensity) and berry flesh firmness were determined. The findings revealed that melatonin application to grape clusters from short- and semi-long-pruned vines resulted in changes in yield and quality traits. Significant differences were observed, particularly in water soluble solids (WSS), glucose, and fructose values, compared to the control. The study concluded that vines pruned short to four buds achieved higher yield and quality compared to other pruning treatments.