Hayvan çalışmaları ve kullanımı üzerine bilimsel, etik ve sosyolojik düşüncelerin biyopolitika kapsamında karşılaştırılması
Comparison of scientific, ethical and sociological thoughts on animal studies and use within the scope of biopolitics
- Tez No: 974803
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÇAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Biyopolitika, Biopolitics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada hayvanların, insan yaşamındaki yeri, insan tarafından algılanışı ve konumlandırılması, değerlendirmesi, kültürel, dini ve bilimsel açıdan ele alınışı ve aralarındaki ilişkinin biyopolitik çerçevede incelenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen verilerle insan-hayvan arasındaki ilişkinin daha çok insan yaşamına dair yapılan biyopolitika kapsamındaki açıklamalarla ne kadar uyum içinde olabileceği irdelenmiştir. İnsan-hayvan ilişkilerindeki etkileşimler için, alanda profesyonel olarak çalışan bireylerle diğerlerinin tutumları arasında bir fark olup olmadığı ve bu konudaki saptamaların mevcut biyopolitika kapsamında tartışılmasının olasılığı araştırmanın temel problemidir. Araştırmanın nitel değerlendirme kısmında çalışma grubunu Samsun İlinde yaşayan profesyonel olarak hayvanla ilişkisi olan ve diğer profesyonel anlamda ilişkisi olmayan yetişkin erkek ve kadın bireyler oluşturmuştur. Nitel çalışmada yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada geniş kapsamlı bilgi almayı hedefleyen on bir (11) soru sorulmuştur. Araştırmada görüşmeler amaca yönelik örneklem seçimi ile belirlenen 20 kişi ile yapılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre insan hayvan ilişkilerine çoğunlukla ekolojik düzen, vazgeçilmez ve sürekli artan olarak tanımlanan ihtiyaçlar ve sağlık kapsamında yaklaşımların olduğu, sosyal ve psikolojik bağ gereksiniminin ise bu değerlerin arkasından geldiği görülmektedir. Teknik ve daha çok sahaya ilişkin sorunlarla ilgili, profesyonel anlamda hayvanla ilişkisi olan bireylerin daha mesleki bazda ve derinlemesine yorumlar yaptığı, bunun dışında genel olarak diğer temalarda birbirine yakın cevapların ve yaklaşımların olduğu görülmektedir. Profesyonel anlamda hayvanla ilişkisi olmayan bireyler, insan-hayvan ilişkisine daha duygusal ve yaşadıkları pratiklerden yola çıkarak yorum getirmektedir. Biyopolitka alanında düşünürler tarafından günümüze kadar bildirilen açıklama ve yapılan saptamaların, insan–hayvan ilişkilerine dair bulguların değerlendirilmesinde açıklayıcı ve yol gösterici olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the place of animals in human life, their perception and positioning by humans, their evaluation, their cultural, religious, and scientific consideration, and the relationship between them within a biopolitical framework. The data obtained examines the extent to which the human-animal relationship aligns with biopolitical explanations made about human life. The fundamental research question is whether there are differences between the attitudes of individuals working professionally in the field and those working elsewhere regarding interactions in human-animal relationships, and the possibility of discussing these findings within the context of current biopolitics. In the qualitative assessment section of the study, the research population consisted of adult male and female individuals living in Samsun Province who have professional relationships with animals and those who do not. Semi-structured interviews were used in the qualitative study. Eleven (11) questions were asked to obtain comprehensive information. The interviews were conducted with 20 individuals selected through a purposive sampling method. The findings of the study indicate that human-animal relationships are generally approached within the framework of ecological order, needs defined as indispensable and ever-increasing, and health. The need for social and psychological connection follows these values. Individuals with professional relationships with animals offer more professional and in-depth interpretations of technical and field-related issues, while generally similar responses and approaches are found on other themes. Individuals without professional relationships with animals interpret the human-animal relationship more emotionally and based on their lived experiences. It is concluded that the explanations and observations made by thinkers in the field of biopolitics can be explanatory and guiding in evaluating findings on human-animal relationships.