Preclinical ORYX-MRS: a toolbox for proton magnetic resonance spectroscopy data analysis in rat brain
Preklinik ORYX-MRS: sıçan beyninde proton manyetik rezonans spektroskopi verilerinin analiz yazılımı
  1. Tez No: 974811
  2. Yazar: MELİSA ÖZAKÇAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÖZTÜRK IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Nörogörüntüleme, Image processing, Neuroimaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyomedikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Manyetik rezonans spektroskopi (MRS), beyin metabolizmasını araştırmak için güçlü bir yöntemdir; ancak mevcut yazılımlar esas olarak insan çalışmaları için tasarlanmıştır ve preklinik uygulamalar için sınırlı destek sunar. Bu tez, küçük hayvan modellerinden elde edilen tek voksel 1H-MRS verilerinin işlenmesi için geliştirilmiş, MR Solutions (Guildford, UK) formatlarına uygun Preclinical ORYX-MRS adlı MATLAB tabanlı grafiksel arayüzlü yazılımı tanıtmaktadır. Yazılım; ham veri yükleme, maske oluşturma, atlas tabanlı kayıt, segmentasyon, spektral kalite değerlendirmesi ve bölgesel metabolit kantifikasyonunu bütünleşik bir akışta sunar. Performansı farklı sıçan beyni veri setleriyle değerlendirilmiştir. Sonuçlar; doğru voksel lokalizasyonu, atlas kaydı sırasında mekânsal bütünlüğün korunması, gri madde, beyaz madde ve BOS'un otomatik segmentasyonu ile hem ham .mrd dosyalarının hem de LCModel çıktılarının (.coord, .table) işlenmesini göstermektedir. Bölgesel analizler, aracın anatomik bağlama oturtulmuş metabolit profilleri sunabilme yeteneğini daha da ortaya koymuştur. Preclinical ORYX-MRS, mevcut yazılımların çoğunlukla klinik MRS'e yönelik olmasının aksine, preklinik MRS için veri işleme ve analiz desteği sağlar. Ancak, küçük bir veri setinde doğrulanmış olması, yalnızca tek voksel MRS verileriyle sınırlı kalması ve şu anda yalnızca MR Solutions veri formatını desteklemesi gibi bazı sınırlamaları vardır. Çok voksel MRS görüntüleme (MRSI) veri analizi, çoklu üretici desteği ve uzunlamasına istatistiksel analiz, aracın gelecekteki potansiyel geliştirmeleri arasındadır. Sonuç olarak, Preclinical ORYX-MRS; klinik çalışmalar için tasarlanmış araçlar ile preklinik araştırmaların özel gereksinimleri arasındaki boşluğu dolduran, kullanıcı dostu, sağlayıcıya özgü ve verimli bir platform sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Magnetic resonance spectroscopy (MRS) is a powerful method for investigating brain metabolism, but existing software tools are primarily designed for human studies and lack support for preclinical applications. This thesis introduces Preclinical ORYX-MRS, a MATLAB-based graphical toolbox designed for processing single voxel 1H-MRS data from small-animal models, specifically designed for MR Solutions (Guildford, UK) vendor formats. The toolbox integrates raw data loading, coregistration, atlas-based registration, tissue segmentation, spectral quality evaluation, and ROI-based metabolite quantification into a simplified workflow. Its performance was assessed using different datasets of rat brains. Accurate voxel localization, maintaining spatial integrity during atlas registration, automatic gray matter, white matter, and CSF segmentation, and processing of both raw .mrd files and LCModel outputs (.coord, .table) are demonstrated in the results. The toolbox's ability to provide anatomically contextualized metabolite profiles was further demonstrated using ROI analyses. Preclinical ORYX-MRS provides data processing and analysis support for preclinical MRS in contrast to current software mainly tailored for clinical MRS. However, it has some limitations, like validation on a small dataset, restriction to single-voxel MRS data, and current support for only MR Solutions data format. Multi-voxel MRS imaging (MRSI) data analysis, multi-vendor support, and longitudinal statistical analysis are potential future developments of the toolbox. In conclusion, preclinical ORYX-MRS offers a user-friendly, vendor-specific, and streamlined platform for small-animal MRS, bridging the gap between tools designed for clinical studies and the special requirements of preclinical MR research.