Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara sahip ailelerin sporun etkilerine yönelik farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of awareness levels of families with children with autism spectrum disorders on the effects of sports
- Tez No: 974839
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÖZDİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Otizm, Otizmli Spor, Awareness.Autism, Mentally Disabled, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye de yaşayan“Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklara Sahip Ailelerin Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Düzeylerinin İncelenmesi”araştırılması ve çıkan sonuçlar doğrultusunda, otizmli bireylerde spor programlarının oluşturulmasını sağlamaktır. Katılımcılar otizmli bireylere sahip ailelerden anne, baba, kardeş ve akrabalar olmak üzere 701 aile bireyi arasında bazı demografik özelliklere göre incelenmiş ve aralarındaki ilişkiye bakılmıştır. Veri toplama aracı olarak İlhan ve Esentürk tarafından oluşturulan Zihinsel Engellilerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Ölçeği (ZEBSEYFÖ) ve araştırmacı tarafından oluşturulan 20 sorudan oluşan demografik bilgiler kullanıldı. İlhan ve Esentürk (2015) tarafından geliştirilmiş olan“ZEBSEYFÖ”Otizmli Bireylerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. 32 madde ve 5 li likert tipinde olan ölçek“Tamamen Katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Hiç Katılmıyorum”şeklindedir. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 160, en düşük puan ise 32'dir. Ölçekten alınan puanlar yüksek, orta ve düşük seviyedeki farkındalığı belirtmektedir. 118 ila 160 arasında puan anlar yüksek seviyede farkındalığa, 75 ila 117 arasında puan olanlar orta, 32 ila 74 arasında puan olanlar düşük seviyede farkındalığa sahiptirler. Araştırmamızda Veriler IBM Statistics 23 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada ailelerin demografik özelliklerine ilişkin verilerin dağılımları frekans ve yüzde ile gösterilmiştir. Ölçeklerin tümü için güvenirlilik analizleri yapılmıştır. Sonrasında gruplar arasındaki farklılıkları test etmek amacıyla Independent Samples T testi ve One-Way anova testleri uygulanmıştır. vi Araştırmamızda Ölçekten alınan farkındalık puan düzeyi 135,85 olarak tespit edilmiş. katılımcıların yüksek seviyede farkındalığa sahip oldukları belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklara Sahip Ailelerin Cinsiyetine Göre Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir (t(699) =-1,706,p>0.05). Katılımcıların Yaş, Spor Yapma Durumuna Göre, Meslek, Eğitim, Aylık Gelir Düzeyi, Akraba Evliliği Olma, Ailelerin Engelli Eğitim Programına Katılma Durumu, Ailede/Akrabada Başka Bir Engel Grubuna Sahip Olma Durumu, Engellilere Verilen Öneme Yönelik Görüşleri, Engellilere Verilen Maaşın Gerektiği Şekilde Harcandığı Görüşleri, Sporun Engelliler Üzerine Etkisine Yönelik Görüşleri, Engellilerle İlgili Yapılan Sportif Faaliyetlerin Yeterliliğine Yönelik Görüşleri, Engellilere Yönelik Şiddet Olaylarının Olduğuna Yönelik Görüşleri, Ailelerin Engelli Çocuklarının Spor Yapıp Yapmadıklarının Göre, Engelli Çocuklarının Spor Yapmalarına Gerekli İlgi Gösterip Göstermediklerine Göre, elde edilen bulgular sonucunda göre ise anlamlı farklılıklar bulundu (p<0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the awareness levels of families with children with autism spectrum disorders living in Turkey regarding the effects of sports. Based on the findings, the study aims to develop sports programs for individuals with autism. Participants were surveyed across 701 families, including mothers, fathers, siblings, and relatives of individuals with autism, based on demographic characteristics, and the relationships between them were examined. The Awareness of the Effects of Sports on Individuals with Intellectual Disabilities Scale (ZEBSEYFÖ), developed by İlhan and Esentürk, and 20 researcher created questions were used as data collection tools. The“ZEBSEYFÖ”Awareness of the Effects of Sports on Individuals with Intellectual Disabilities Scale, developed by İlhan and Esentürk (2015), was used. The 32-item, 5-point Likert-type scale includes“Strongly Agree, Agree, Undecided, Disagree, and Strongly Disagree.”The highest possible score is 160, and the lowest is 32. Scores from the scale indicate high, moderate, and low levels of awareness. Those with scores between 118 and 160 have a high level of awareness, those with scores between 75 and 117 have a moderate level of awareness, and those with scores between 32 and 74 have a low level of awareness. Data in our study were analyzed using the IBM Statistics 23 statistical program. Data regarding the demographic characteristics of families are shown in frequency and percentage distributions. Reliability analyses were conducted for all scales. Independent Samples T-tests and One-Way ANOVA tests were then applied to test for differences between groups. The awareness score obtained from the scale in our study was determined to be 135.85, indicating that the participants had a high level of awareness. viii The results of this study revealed no significant difference between the awareness levels of families with children with autism spectrum disorders regarding the effects of sports based on gender (t(699) = -1.706, p>0.05). Significant differences were found between participants' age, sports participation status, occupation, education, monthly income level, consanguinity, family participation in a disability education program, presence of another disability group in the family/relative, their views on the importance given to people with disabilities, their views on whether the salary given to people with disabilities is spent appropriately, their views on the impact of sports on people with disabilities, their views on the adequacy of sports activities for people with disabilities, their views on the occurrence of violence against people with disabilities, and whether families show sufficient interest in their children with disabilities participating in sports (p<0.05).