Kamu-özel işbirliği ile yapılan ulaşım altyapısı yatırımlarının doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki etkisi: Gelişmekte olan ülkeler örneği
Impact of transportation infrastructure investments financed through public private partnerships on foreign direct investments: The case of developing countries
  1. Tez No: 974843
  2. Yazar: BEDİRHAN CULFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNEŞ TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Ekonomik kalkınma, Kamu-özel iş birliği, Regional development, Foreign direct investments, Economic development, Public-private partnership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkelerin kalkınabilmesi için doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) oldukça önemlidir. Hükümetler, yabancı yatırımcı çekebilmek için altyapılarını güçlendirmelidirler. Altyapı yatırımları arasında da üretilen malların hızlı ve kesintisiz ulaşabilmesi için ulaşım altyapı yatırımları büyük önem taşımaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkeler, altyapı yatırımlarını yapabileceği yeterli deneyimi ve bütçesi yoksa, bu konuda uzman olan taraflara Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) yolu ile altyapı yatırımlarını yaptırabilmektedirler. Bu çalışmada, Kamu-Özel İşbirliği yöntemi ile finanse edilen ulaşım altyapısı yatırımlarının (KÖU'nun) DYY üzerindeki etkisi incelenmiştir. Örneklem olarak 24 gelişmekte olan ülke seçilmiş ve 2006-2022 yılları arasına ait panel veri kullanılmıştır. Bağımlı değişken olarak DYY, bağımsız değişken olarak KÖU ve kontrol değişkenleri olarak ise kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla (KGS), politik istikrar ve dışa açıklık oranı kullanılmıştır. Regresyon analizi kullanılmış ve değişkenlerin parametreleri Sabit Etkiler modeli ve Driscoll-Kraay (1998) dirençli standart hataları ile tahmin edilmiştir. Analiz sonucunda DYY ve KÖU arasında pozitif ve anlamı bir ilişki çıkmıştır. Politika önerisi olarak, gelişmekte olan ülkeler KÖU projelerine önem vermelidirler; çünkü bu projeler ülkelere DYY çekmeye katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investments (FDIs) are highly important for the development of countries. Governments should increase their investment in infrastructure to attract foreign investors. Among infrastructure investments, transportation infrastructure investments are of great importance for the rapid and uninterrupted delivery of goods. Particularly developing countries that are lack of sufficient experience and budget for infrastructure investments may benefit from Public-Private Partnerships (PPPs). This study examines the impact of transportation infrastructure investments financed through PPPs on FDI. 24 developing countries were selected as a sample and panel data for the period from 2006 to 2022 were used. The dependent variable is FDI, the independent variable is PPP-financed transportation infrastructure investments, and the control variables are GDP per capita, political stability, and trade openness. Regression analysis was used and the parameters of the variables were estimated with Fixed Effects model and Driscoll-Kraay (1998) standard errors. The analysis revealed a positive and significant relationship between FDI and PPP financed transportation infrastructure investments. As a policy recommendation, developing countries should prioritize transportation infrastructure projects financed through PPPs as these projects contribute to attracting FDI.