Ahmet Samim Bilgen'in müzik stili ve çokseslilik yaklaşımı
Ahmet Samim Bilgen's music style and approach to polyphony
  1. Tez No: 974856
  2. Yazar: DOĞU CAN HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik kuramı, Müzikal analiz, Müzikoloji, Çok sesli müzik, Music theory, Musical analysis, Musicology, Polyphonic music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet dönemi Türk müziğinde çokseslilik anlayışının gelişimine katkı sunmuş ancak literatürde yeterince incelenmemiş bir besteci olan Ahmet Samim Bilgen'in müzik stilini ve çokseslilik yaklaşımını ele almaktadır. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte Türkiye'de çoksesli Batı müziği, modernleşmenin bir göstergesi olarak devlet politikalarıyla desteklenmiş ve çeşitli müzik kurumları aracılığıyla yaygınlaştırılmıştır. Bu süreçte adları sıkça anılan bestecilerin yanı sıra, daha arka planda kalmış ancak önemli katkılar sunmuş müzik insanları da bulunmaktadır. Ahmet Samim Bilgen, Türk Müziği Çokseslendirme çalışmaları yapmış pek bilinmeyen isimlerden biridir. Araştırmanın temel amacı, Bilgen'in yazılı olarak ulaşılabilen eserlerini içerik analizi yöntemiyle inceleyerek, onun çokseslilik anlayışını ve stilistik özelliklerini sistemli bir şekilde ortaya koymaktır. Eserlerdeki armonik yapı, seslendirme tercihleri ve geleneksel ögelerin kullanım biçimleri değerlendirilmiş; bu sayede Bilgen'in sanatsal yaklaşımı bağlamında Cumhuriyet dönemi ve sonrasında yapılan çalışmalara yeni bir bakış açısı keşfedilmiştir. Bilgen'in müziksel dili, Batı müziği teknikleriyle geleneksel Türk müziği arasında bir sentez arayışını yansıtmaktadır. Bu yönüyle onun besteciliği, hem döneminin genel eğilimlerinden ayrışan bireysel bir ses hem de Türk müziğinde çokseslilik meselesine katkı sunan özgün bir örnek olarak değerlendirilmektedir. Tez kapsamında yapılan çözümlemeler, yalnızca müzikal bir portre ortaya koymakla kalmamakta, aynı zamanda çoksesli Türk müziği yazınına da katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the musical style and polyphonic approach of Ahmet Samim Bilgen, a composer who contributed to the development of polyphony in Republican-era Turkish music yet has remained underexplored in the literature. Following the proclamation of the Republic, polyphonic Western music was supported as a symbol of modernization through state policies and disseminated via various musical institutions. Alongside the frequently cited composers of this period, there were also figures who remained in the background but nonetheless made significant contributions. Ahmet Samim Bilgen is one of the lesser-known names who engaged in polyphonic experimentation with Turkish music. The primary aim of this research is to systematically reveal Bilgen's understanding of polyphony and his stylistic characteristics by analyzing his accessible written works through content analysis. The harmonic structures, scoring preferences, and the ways in which traditional elements were employed in his works have been evaluated; thus, a new perspective has been discovered on studies conducted during and after the Republican era in the context of his artistic approach. Bilgen's musical language reflects a search for synthesis between Western musical techniques and traditional Turkish music. In this respect, his compositional output can be regarded both as an individual voice diverging from the general tendencies of his time and as a distinctive contribution to the discourse on polyphony in Turkish music. The analyses carried out within the scope of this thesis not only construct a musical portrait but also aim to contribute to the broader scholarship on polyphonic Turkish music.