Büyük azı-keser diş hipomineralizasyonlu çocuk hastalarda diş gelişiminin ve kemik trabekülasyon yapısının değerlendirilmesi ve risk faktörleri ve ağız içi bulgular ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of tooth development and bone trabeculation structure in pediatric patients with molar-incisor hypomineralization and investigation of the relationship between risk factors and intraoral findings
- Tez No: 974865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA CEYHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: BAKH, Diş Yaşı, Diş Gelişimi, Fraktal Analiz, Çocuk Diş Hekimliği, MIH, dental age, tooth development, fractal analysis, pediatric dentistry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Büyük azı-keser diş hipomineralizasyonu (BAKH), mine dokusunun gelişimsel olarak yetersiz mineralizasyonu sonucu ortaya çıkan, sıklıkla hassasiyet, çürük eğiliminde artış ve estetik sorunlar ile seyreden bir bozukluktur. Bu çalışmanın amacı, BAKH'li çocuk hastalarda diş gelişiminin ve kemik trabekülasyon yapısının değerlendirilmesi ve risk faktörleri ve ağız içi bulgular ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya, 7,99–9,99 yaş aralığında olan, 90 BAKH'li ve 90 sağlıklı olmak üzere 180 çocuk hasta dahil edildi. Diş gelişimi Willems, Cameriere, Nolla ve Haavikko yöntemleri ile panoramik radyografiler üzerinden değerlendirildi. Aynı radyografilerden, belirlenen altı farklı alanda trabeküler kemik yapısı fraktal analiz yöntemi ile incelendi. Çocuk hastaların prenatal, perinatal ve postnatal dönemlerine ait veriler, anket yoluyla toplandı ve ağız içi bulgular klinik değerlendirme ile kaydedildi. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak analiz edildi. BAKH'li çocukların ailelerinin çoğunluğunun kırsal kesimde yaşadığı, annelerinin çalışmadığı, babalarının işçi ve sosyoekonomik seviyelerinin düşük gelir seviyesinde olduğu belirlendi. Prenatal döneme ilişkin bilgiler incelendiğinde, hamilelik sürecinde ateşli hastalık geçirme öyküsünün, BAKH şiddet düzeyindeki artışla birlikte daha sık bildirildiği görüldü (p<0,05). Perinatal döneme ait veriler değerlendirildiğinde, doğum şekli ile BAKH şiddeti arasında anlamlı ilişki saptandı; sezaryen doğum oranı, şiddetli BAKH grubunda en yüksek düzeyde bulundu (p<0,05). Postnatal dönem incelendiğinde, şiddetli BAKH görülen çocukların çoğunluğunun, 12-24 ay süre anne sütü aldığı (p=0,05), BAKH şiddet seviyesi arttıkça DMFT ve DMFS değerlerinin arttığı gözlemlendi (p<0,05). Diş gelişimi değerlendirildiğinde, BAKH grubunda Nolla metodu ile hesaplanan diş yaşı değerlerinin, kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu; BAKH grubunda Cameriere metodu ile hesaplanan diş yaşı değerleri, kontrol grubuna kıyasla daha düşük olduğu gözlemlendi (p<0,05). Fraktal analiz sonuçları, özellikle sağ kondil, sağ angulus ve sol angulus bölgelerinde BAKH'li çocukların kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük fraktal boyut değerlerine sahip olduğunu ortaya koydu (p<0,05). Bu çalışma, BAKH'nin yalnızca lokalize bir mine defekti olmayıp diş gelişimini geciktirebilen ve kemiğin trabeküler yapısında mikro düzeyde bozulmalara sebep olabilen sistemik bir durumun bileşeni olabileceğini göstermektedir. Bu birliktelik, BAKH'nin etiyopatogenezinde bildirilen sistemik faktörlerin rolünü güçlendrimekte olup BAKH ile sistemik gelişim arasındaki ilişkinin daha kapsamlı örneklemler ve ileri görüntüleme teknikleri kullanılarak araştırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Molar incisor hypomineralization (MIH) is a developmental defect of the enamel characterized by insufficient mineralization, frequently accompanied by hypersensitivity, increased susceptibility to dental caries and aesthetic concerns. The aim of this study was to evaluate dental development and bone trabeculation in pediatric patients with MIH and to investigate the relationship between risk factors and intraoral findings. The study included a total of 180 pediatric patients aged between 7,99 and 9.99 years, comprising 90 with MIH and 90 healthy controls. Dental development was assessed on panoramic radiographs using the Willems, Cameriere, Nolla, and Haavikko methods. From the same radiographs, trabecular bone structure in six predetermined regions was evaluated using fractal analysis. Data regarding the prenatal, perinatal and postnatal periods of the participants were collected through questionnaires and intraoral findings were recorded via clinical examination. The obtained data were subjected to statistical analysis. The majority of families of children with MIH were found to reside in rural areas with mothers being unemployed, fathers working as laborers and the families having a low socioeconomic status. Examination of prenatal data revealed that a history of febrile illness during pregnancy was reported more frequently in association with increased MIH severity (p < 0.05). Evaluation of perinatal data demonstrated a significant relationship between mode of delivery and MIH severity; the rate of cesarean delivery was highest in the severe MIH group (p < 0.05). In the postnatal period, it was observed that most children with severe MIH had been breastfed for 12–24 months (p = 0.05). Increasing MIH severity was associated with higher DMFT and DMFS scores (p < 0.05). Regarding dental development, Nolla method–based dental age values were higher in the MIH group compared to the control group, whereas Cameriere method–based dental age values were lower in the MIH group than in controls (p < 0.05). Fractal analysis results indicated that children with MIH had significantly lower fractal dimension values, particularly in the right condyle, right angulus, and left angulus regions, compared to the control group (p < 0.05). This study demonstrates that MIH is not merely a localized enamel defect but may be a component of a systemic condition capable of delaying dental development and causing microstructural alterations in the trabecular bone. This association strengthens the proposed role of systemic factors in the etiopathogenesis of MIH and underscores the need for further investigation of the relationship between MIH and systemic development using larger sample sizes and advanced imaging techniques.