Sigara içen ve içmeyen bireylerde sistemik immün inflamasyon indeksi, sistemik inflamatuvar cevap indeksi ve nötrofil, lenfosit, monosit ve trombositin hdl'ye oranlarının inflamasyon belirteçleri olarak araştırılması
Investigation of systemic immune inflammation index, systemic inflammatory response index, and the ratios of neutrophils, lymphocytes, monocytes, and platelets to hdl as inflammatory markers in smokers and non-smokers
  1. Tez No: 974920
  2. Yazar: GÜLESER ÇOKÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, inflamasyon, nötrofil/HDL, lenfosit/ HDL, monosit/HDL, platelet/HDL, SII, SIRI, Smoking, inflammation, neutrophil/HDL, lymphocyte/HDL, monocyte/HDL, platelet/HDL, SII, SIRI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sigara içen bireylerde sigara ile inflamasyon arasındaki ilişkinin nötrofil/HDL oranı (NHO), lenfosit/HDL oranı (LHO), monosit/HDL oranı (MHO), platelet/HDL oranı (PHO), sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve sistemik inflamatuvar yanıt indeksi (SIRI) kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 1 Mart 2024 – 1 Eylül 2024 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği ve Aile Hekimliği Sigara Bırakma Polikliniğinde yürütülmüştür. Vaka grubunu, 18 yaş üzerinde sigara içen ve ek hastalığı olmayan 88 gönüllü hasta ve kontrol grubunu da 18 yaş üzerinde sigara içmeyen 88 gönüllü sağlıklı birey oluşturmuştur. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu uygulanmıştır. Vaka grubunun ise nikotin bağımlılık düzeyi Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ile değerlendirilmiştir. Tüm katılımcıların hemogram ve HDL değerleri not edilmiştir. Bu değer kullanılarak nötrofilin HDL'ye oranı ile NHO, lenfositin HDL'ye oranı ile LHO, monositin HDL'ye oranı ile MHO ve plateletin HDL'ye oranı ile PHO hesaplanmıştır. SII değeri platelet x nötrofil/ lenfosit formülü ile ve SIRI ise nötrofil x monosit/ lenfosit formülü ile hesaplanmıştır. Bulgular: Vaka grubunda NHO, LHO, MHO, PHO, SII ve SIRI indeksleri kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Sigaraya başlama yaşı ile NHO, LHO ve MHO arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde negatif yönde korelasyon bulunmuştur. Sigara kullanım süresi ile NHO ve SIRI arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Günlük içilen sigara adeti ile NHO, LHO, MHO, PHO ve SIRI arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Paket/yıl ile NHO, LHO, MHO ve SIRI ix arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. FNBT puanı ile NHO arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Solunum havası CO düzeyi ile NHO, LHO ve MHO arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. COHb ile NHO, MHO ve SIRI arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda sigara ve inflamasyon arasındaki ilişki NHO, LHO, MHO, PHO, SII ve SIRI indeksleri ile incelenmiş olup sonuçlarımız sigaranın inflamasyonu artırdığını gösteren çalışmaları desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim was to investigate the relationship between smoking and inflammation in smokers using neutrophil/HDL ratio (NHO), lymphocyte/HDL ratio (LHO), monocyte/HDL ratio (MHO), platelet/HDL ratio (PHO), systemic immune inflammation index (SII), and systemic inflammatory response index (SIRI). Materials and Methods: Our study was conducted between March 1, 2024, and September 1, 2024, at the Family Medicine Outpatient Clinic and Smoking Cessation Clinic of Konya City Hospital. The case group consisted of 88 volunteer patients over the age of 18 who were smokers and had no comorbidities, and the control group consisted of 88 healthy volunteers over the age of 18 who were non-smokers. A sociodemographic data form was administered to all participants. The nicotine dependence level of the case group was assessed using the Fagerström Nicotine Dependence Test. All participants' hemogram and HDL values were recorded. Using these values, NHO was calculated as the neutrophil-to-HDL ratio, LHO as the lymphocyte-to-HDL ratio, MHO as the monocyte-to-HDL ratio, and PHO as the platelet-to-HDL ratio. The SII value was calculated using the platelet x neutrophil/lymphocyte formula, and SIRI was calculated using the neutrophil x monocyte/lymphocyte formula. Results: NHO, LHO, MHO, PHO, SII, and SIRI indices were found to be statistically significantly higher in the case group compared to the control groups. A statistically significant negative correlation was found between the age of smoking initiation and NHO, LHO, and MHO. A statistically significant positive correlation was found xi between the duration of smoking and NHO and SIRI. A statistically significant positive correlation was found between the number of cigarettes smoked daily and NHO, LHO, MHO, PHO, and SIRI. A statistically significant positive correlation was found between packs/years and NHO, LHO, MHO, and SIRI. A statistically significant positive correlation was found between the FNBT score and NHO. A statistically significant positive correlation was found between respiratory CO level and NHO, LHO, and MHO. A statistically significant positive correlation was found between COHb and NHO, MHO, and SIRI. Conclusion: In our study, the relationship between smoking and inflammation was examined with NHO, LHO, MHO, PHO, SII, and SIRI indices, and our results supported studies showing that smoking increases inflammation.