Meme kanseri reseptör profilinin toraks metastazlarında değişimi
Changes in breast cancer receptor profile in thoracic metastases
  1. Tez No: 974919
  2. Yazar: AYBİYÇE ELİF SİLPAĞAR GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, metastaz, plevra, plevral efüzyon, reseptör değişimi, östrojen, progesteron, breast cancer, metastasis, pleura, pleural effusion, receptor conversion, estrogen receptor, progesterone receptor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Meme kanserinin toraks metastazlarında (plevra, akciğer, lenf nodu, perikard, göğüs duvarı) ER, PR ve HER2 profili değişimlerini saptamak ve bu değişimlerin sağkalım üzerindeki etkisini değerlendirmek. Yöntem: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde Ocak 2020–Aralık 2024 arasında meme kanseri toraks metastazı nedeniyle girişim yapılan, primer ve metastatik dokuda ER/PR/HER2 değerlendirmesi mevcut 46 kadının verileri retrospektif olarak incelendi. Toraks metastazı sonrası sağkalım, metastazın histopatolojik doğrulandığı tarihten itibaren hesaplandı. Kaplan–Meier ile kümülatif sağkalım ve beklenen yaşam süreleri; log-rank testleri ile grup karşılaştırmaları; tek ve çok değişkenli Cox regresyonu ile bağımsız belirleyiciler analiz edildi. Primer–metastaz reseptör uyumsuzluğu McNemar testiyle değerlendirildi (p<0,05 anlamlı). Bulgular: Ortalama yaş 51.6±13.0, metastazın en sık izlendiği bölge plevra (%54,3) bulundu. Metastaz sonrası 6 aylık, 1 yıllık ve 2 yıllık sağkalımlar sırasıyla %76,1, %67,3 ve %53,9 olarak bulundu. Ortalama yaşam süresi 40,2 aydır. Primer dokuda ER %87, PR %63, HER2 %21; metastatik dokuda ise sırasıyla %69,6, %45,7 ve %25,6 oranında pozitiftir. ER'de %17,4 oranında negatifleşme oldu; pozitifleşme izlenmedi. PR'de %23,9 kayıp, %6,5 kazanım; HER2'de %7,0 kayıp, %11,6 kazanım görüldü. Tek değişkenli analizde plevra metastazı (HR=3,442, p=0,017), metastazda ER negatifliği (HR=3,306, p=0,008), metastazda PR negatifliği (HR=2,793, p=0,037) ve ER negatifleşmesi (HR=3,095, p=0,022) daha kötü sağkalımla ilişkili saptandı. Çok değişkenli analizde plevra metastazı (HR=4,424, p=0,009) ve ER kaybı (HR=3,669, p=0,010) bağımsız risk faktörleri olarak kaldı. HER2 ile sağkalım arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Meme kanseri toraks metastazlarında ER kaybı ve plevra metastazı bağımsız kötü prognostik göstergelerdir. Metastatik dokuda reseptör profilinin yeniden değerlendirilmesi, tedavi seçimi ve prognoz öngörüsü açısından önem taşır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine ER, PR, and HER2 profile changes in thoracic metastases (pleura, lung, lymph node, pericardium, chest wall) of breast cancer and to evaluate their impact on survival. Methods: Data of 46 women who underwent thoracic intervention for metastatic breast cancer between January 2020 and December 2024 at Dr. Siyami Ersek Thoracic Surgery Clinic and had available ER/PR/HER2 evaluation in both primary and metastatic tissues were retrospectively analyzed. Post-metastasis survival was calculated from the date of histopathological confirmation. Cumulative survival and mean life expectancy were assessed by the Kaplan–Meier method; group comparisons were made using log-rank tests, and independent prognostic factors were identified by univariate and multivariate Cox regression analyses. Receptor discordance between primary and metastatic tissues was evaluated with the McNemar test (p<0,05 considered significant). Results: The mean age was 51,6 ± 13,0 years, and the pleura was the most common metastatic site (54,3%). Six-month, 1-year, and 2-year survival rates after thoracic metastasis were 76,1%, 67,3%, and 53,9%, respectively; the mean survival time was 40,2 months. Positivity rates in primary versus metastatic tissues were ER 87%/69,6%, PR 63%/45,7%, and HER2 21%/25,6%. ER loss occurred in 17,4% with no gain observed; PR loss in 23,9% and gain in 6,5%; HER2 loss in 7,0% and gain in 11,6%. Univariate analysis identified pleural metastasis (HR=3,442, p=0,017), ER negativity (HR=3,306, p=0,008), PR negativity (HR=2,793, p=0,037), and ER loss (HR=3,095, p=0,022) as adverse prognostic factors. In multivariate analysis, pleural metastasis (HR=4,424, p=0,009) and ER loss (HR=3,669, p=0,010) remained independent predictors. HER2 status showed no significant correlation with survival. Conclusion: ER loss and pleural metastasis are independent adverse prognostic indicators in thoracic metastases of breast cancer. Reassessment of receptor profiles in metastatic tissue is crucial for prognosis estimation and treatment planning.