Yaşlılarda kemik mineral yoğunluğunu etkileyen faktörler
Factors affecting bone mineral density in the elderly
  1. Tez No: 974957
  2. Yazar: SERKAN EJDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Lomber 1- Lomber 4 T skoru, Femur boyun T skoru, Osteoklastlar, Osteopeni, Osteoporoz-postmenopozal, Postmenopozal osteoporoz, Osteoporosis, Lumbar 1- Lumbar 4 T score, Femoral neck T score, Osteoclasts, Osteopenia, Osteoporosis-postmenopausal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) çekimi için sınır kabul edilen 65 yaş ve üstü kadınlar ile 70 yaş ve üstü erkeklerde kemik mineral yoğunluğunu (KMY) etkileyen faktörler araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 07.07.2023 ile 01.01.2024 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi İç Hastalıkları Kliniğine başvuran 88 yaşlı hastanın biyodemografik özelliklerine, kan biyokimyasına ve tam kan sayımına bakıldı. T skoru ≥ -1 olan hastalar normal KMY, T skoru < -1 olan hastalar düşük KMY şeklinde 2 gruba ayrıldı. T skoruna hem lomber hem de femur boynu olarak bakıldı. Lomber 1- Lomber 4 T skoru ve Femur boyun T skorları DEXA ile ölçüldü. SPSS 20.0 programı ile analiz edildi (anlamlılık düzeyi p<0.05 ve CI: %95). Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 88 hastanın, 58'i kadın 30 'u erkek; yaş ortalaması 73.74+-6.1yıl; kilo ortalaması 71,55 ± 9,73 kg; boy ortalaması 164,58 ± 7,69 cm; Vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 26,43 ± 3,38; lomber 1- lomber 4 T skor ortalaması -1,48 ± 1,48, femur boyun T skoru ortalaması -1,04 ± 1.50, şeklinde saptandı. Femur boynu skoruna göre 46 hasta normal KMY, 42 hasta düşük KMY'ye sahipti. Bu 42 hastanın 35'i osteopeni 7'si osteoporoz lehine sonuçlandı. Hastaların Lomber1- Lomber 4 T skoruna göre 32'si normal KMY, 56'sı düşük KMY'ye sahip olduğu ortaya çıktı. Bu 56 hastanın 31'i osteopeni 25'i osteoporoz lehine sonuçlandı. Çalışmamıza alınan hastaların Lomber 1- lomber 4 T skoruna göre oluşturulan gruplara (normal-osteopeni) göre VKİ'nin gruplar arası (normal-osteopeni) istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Femur boynu T skoruna göre oluşturulan gruplara (normal-osteopeni) göre VKİ'nin gruplar arası (normal-osteopeni) istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Femur boynu T skoruna göre oluşturulan gruplarda (normal-osteopeni-osteoporoz) VKİ'nin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Lomber 1- lomber 4 T skoruna göre oluşturulan gruplarda (normal-osteopeni-osteoporoz) tiroid hastalık süresi ile VKİ değeri gruplarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Femur boynu T skoru açısından 2 grubun (normal- osteopenik), antihipertansif ilaç olarak ARB (Anjiotensin reseptör blokörü) grubu alan hastalar ile almayan hastalar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Lomber 1- lomber 4 T skoru açısından 2 grubun (normal- osteopenik), 2 ve üstünde OAD (Oral antidiyabetik) kullanımı olan hastalar ile kullanmayan hastalar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır(p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda hastalarımızın yüksek VKİ değerleri, antihipertansif ajan olarak ARB kullanmaları, tiroid hormon replasman sürelerinin azlığı, 2 ve üzerinde OAD alımı gibi faktörlerin varlığı osteoporozdan koruyucu faktörler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, factors affecting bone mineral density (BMD) in women aged 65 years and over and men aged 70 years and over, who are considered the threshold for Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DEXA), were investigated. Materials and methods : In this study, the biodemographic characteristics, blood biochemistry, and complete blood count of 88 elderly patients who presented to the Kafkas University Internal Medicine Clinic between July 7, 2023, and January 1, 2024 were examined. Patients with a T score ≥ -1 were divided into two groups: normal BMD, and patients with a T score < -1 were divided into two groups: low BMD. T scores were examined for both lumbar and femoral necks. Lumbar 1- Lumbar 4 T scores and femoral neck T scores were measured with DEXA. Analysis was performed using SPSS 20.0 (significance level p<0.05 and CI: 95%). Results: Of the 88 patients included in our study, 58 were female and 30 were male; mean age was 73.74 +- 6.1 years; mean weight was 71.55 ± 9.73 kg; mean height was 164.58 ± 7.69 cm; mean body mass index (BMI) was 26.43 ± 3.38; mean lumbar 1-lumbar 4 T score was -1.48 ± 1.48, and mean femoral neck T score was -1.04 ± 1.50. According to the femoral neck score, 46 patients had normal BMD and 42 patients had low BMD. Of these 42 patients, 35 had osteopenia and 7 had osteoporosis. According to the Lumbar 1- Lumbar 4 T scores of the patients, 32 had normal BMD and 56 had low BMD. Of these 56 patients, 31 were diagnosed with osteopenia and 25 were diagnosed with osteoporosis. In our study, it was found that BMI showed a statistically significant difference between the groups (normal-osteopenia) according to the groups created according to the Lumbar 1-lumbar 4 T scores (normal-osteopenia) (p<0,05). It was found that BMI showed a statistically significant difference between the groups (normal-osteopenia) according to the femoral neck T score (normal-osteopenia) (p<0,05). It was found that BMI showed a statistically significant difference between the groups created according to the femoral neck T score (normal-osteopenia-osteoporosis) (p<0,05). It was found that thyroid disease duration and BMI value showed a statistically significant difference between the groups created according to the Lumbar 1-lumbar 4 T scores (normal-osteopenia-osteoporosis) (p<0,05). In terms of femoral neck T-score, a statistically significant difference was found between patients in 2 groups (normal-osteopenic) who were taking angiotensin receptor blockers (ARBs) as antihypertensive drugs and those who were not (p<0,05). In terms of lumbar 1-lumbar 4 T-scores, a statistically significant difference was found between patients in 2 groups (normal-osteopenic) who were using OADs (oral antidiabetic drugs) at or above 2 and those who were not (p<0,05). Conclusion: In our study, the presence of factors such as high BMI values of our patients, use of ARBs as antihypertensive agents, short thyroid hormone replacement periods, and the use of 2 or more OADs were determined to be protective factors against osteoporosis.