60 yaş ve üstü erkeklerde kemik mineral yoğunluğu azalmasını etkileyen faktörler ve alfa klotho protein ilişkisi
Relationship between ALPHA klotho protein and factors affecting bone mineral density reduction in men 60 YEARS and over
  1. Tez No: 774993
  2. Yazar: BÜŞRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: erkek osteoporozu, sarkopeni, kemik mineral yoğunluğu, osteosarkopeni, Klotho, male osteoporosis, sarcopenia, bone mineral density, osteosarcopenia, Klotho
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Osteoporoz, kemik kütlesinde azalma ve kemik dokusunun mikro-mimarisinin bozulması sonucunda kırık riskinde artmayla sonuçlanan ilerleyici bir metabolik kemik hastalığı olup kırık oluşana kadar sessiz seyirlidir. Kemik Mineral Yoğunluğu (KMY)'nu etkileyen faktörlerle ilgili çeşitli çalışmalar olup Klotho protein ile KMY arasındaki ilişki belirsizdir. Araştırmanın birinci amacı, erkeklerde Klotho ile KMY arasında bağımsız bir ilişki olup olmadığını tespit etmek, ikinci amacı ise KMY üzerine etkili olan diğer faktörleri saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Vaka kontrol çalışması olarak planlanan araştırmaya toplam 140 erkek hasta dahil edildi. Osteoporoz ve osteopeni grupları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün tanımlamasına göre tanımlandı. Sarkopeni, Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu 2 (EWGSOP2) kriterlerine göre tanımlandı. Araştırma kapsamında hastalara kemik dansitometri ölçümü, antropometrik ölçümler, laboratuvar testleri ve kapsamlı geriatrik değerlendirme testleri uygulandı. 4 metre yürüme testi ile fiziksel performans, el dinamometresi ile kas gücü ve biyoimpedans ile kas kütlesi ölçümü yapıldı. Rutin laboratuvar tetkiklerine ek olarak serum alfa Klotho proteini düzeyi ölçülerek gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 60 yaş ve üstü toplam 140 erkek hasta dahil edildi. Kontrol grubunda 60 hasta, vaka grubunda ise KMY'si azalmış 80 hasta vardı. Alfa Klotho düzeyleri kontrol grubunda ortalama 0.42±0.47 ng/ml, vaka grubunda ortalama 0.34±0.26 ng/ml olarak saptanmış olup her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p =0,817). Kontrol grubunda aterosklerotik kalp hastalığı (ASKH), Diabetes Mellitus ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanılı hasta sayısı daha fazla olup istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Katılımcıların geriatrik testlerinden sarkopeni tarama testleri ile KMY arasında anlamlı ilişki saptandı. Ürik asit ve monosit düzeyleri vaka grubunda düşük iken; total testosteron, osteokalsin, LDL, total kolesterol ve potasyum düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptandı. Vaka grubunda kas kütlesi (p=0,002), bel çevresi, üst kol ve baldır çevresi anlamlı olarak daha düşük saptandı. Çalışmamızda Diyabetes Mellitus, hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı tanıları olanlarda Klotho düzeyi ortalaması daha düşük çıkmış olup anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç: Bu çalışmada KMY azalması ile alfa Klotho proteini düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. KMY azalmış grupta kas kütlesi de anlamlı olarak düşük bulunmuş olup osteosarkopeniyi desteklemektedir. Hasta sayısının fazla olduğu prospektif gözlemsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Osteoporosis is a progressive metabolic bone disease that results in an increased risk of fracture as a result of decreased bone mass and deterioration of the micro-architecture of bone tissue. It has a silent course until fracture occurs. There are various studies on the factors affecting bone mineral density (BMD); the relationship between Klotho protein and BMD is unclear. The first aim of the study is to determine whether there is an independent relationship between Klotho and BMD in men, and the second aim is to determine other factors affecting BMD. Materials and Methods: A total of 140 male patients were included in the study, which was planned as a case-control study. Osteoporosis and osteopenia groups were defined according to the definition of the World Health Organization (WHO). Sarcopenia was defined according to the criteria of the European Working Group on Sarcopenia in Older People 2 (EWGSOP2). Within the scope of the study, bone densitometry measurement, anthropometric measurements, laboratory tests and comprehensive geriatric assessment tests were applied to the patients. Physical performance was measured with the 4-meter walking test, muscle strength was measured with the hand dynamometer, and muscle mass was measured with bioimpedance. In addition to the routine laboratory tests, the serum alpha Klotho protein level was measured and compared between the groups. Results: A total of 140 male patients aged 60 years and older were included in the study. There were 60 patients in the control group and 80 patients in the case group with decreased BMD. Alpha Klotho levels were found to be 0.42±0.47 ng/ml in the control group and 0.34±0.26 ng/ml in the case group, and there was no statistically significant difference between the two groups (p =0.817). The number of patients diagnosed with atherosclerotic heart disease, Diabetes Mellitus and chronic obstructive pulmonary disease (COPD) was higher in the control group and it was found to be statistically significant. A significant correlation was found between sarcopenia screening tests and BMD, which is one of the geriatric tests of the participants. While uric acid and monocyte levels were low in the case group; total testosterone, osteocalcin, LDL, total cholesterol and potassium levels were found to be significantly higher. Muscle mass (p=0.002), waist circumference, upper arm and calf circumference were found to be significantly lower in the case group. In our study, the mean Klotho level was found to be lower in those diagnosed with Diabetes Mellitus, hypertension, and chronic kidney disease, and no significant difference was detected. Conclusions: In this study, no statistically significant correlation was found between the decrease in BMD and the level of alpha Klotho protein. Muscle mass was also found to be significantly lower in the group with reduced BMD, supporting osteosarcopenia. Prospective observational studies with a large number of patients are needed.