Analysis of electronic public procurement platform (EPPP) data from a governance perspective: A decision support model based on management information systems
Yönetişim perspektifinden elektronik kamu ihale platformu (EPPP) verilerinin analizi: yönetim bilişim sistemlerine dayalı karar destek modeli
- Tez No: 974961
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSAB TALHA AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Hesap Verebilirlik, Yapay Zekâ, Veri Entegrasyonu, Karar Destek Sistemi, Dijital Yönetişim, Elektronik Kamu Alımları, Yeşil Alım, Açık Veri, Accountability, Artificial Intelligence, Data Integration, Decision Support System, Digital Governance, Electronic Procurement, Green Procurement, Open Data
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP), Türkiye genelinde 55.000'den fazla kamu kurumunu ve 1.200.000'den fazla kullanıcıyı kapsayan kapsamlı bir e-ihale sistemidir. Kamu İhale Kurumu (KİK) bünyesinde yönetilen bu yasal olarak güçlü altyapıya sahip platform, kamu alım süreçlerinin tamamını dijital ortamda yürütülmesini sağlamaktadır. Operasyonel açıdan önemli başarılar elde etmiş olmasına rağmen, EKAP tarafından üretilen büyük veri yığını, kamu otoriteleri, politika yapıcılar ve özel sektör aktörleri gibi paydaşlar tarafından yeterince etkin biçimde kullanılmamaktadır. Bu çalışma, Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) perspektifinden hareketle EKAP'ın geniş veri havuzunu analiz etmeyi ve politika üretimi ile stratejik yönetişim süreçlerini destekleyecek bir karar destek modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş olup, Kamu İhale Kurumu'nda görev yapmakta olan 20 uzman ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlardan elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, EKAP verilerinden elde edilebilecek eyleme dönüştürülebilir içgörülerin tespiti, bu verilerin kamu alım süreçlerinde şeffaflık, hesap verebilirlik ve etkinlik üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi, ayrıca ileri düzey veri analitiği ve iş zekâsı araçlarının entegrasyon potansiyeli incelenmiştir. Elde edilen temel bulgular, politika önerilerinin geliştirilmesine rehberlik edecek; karar alma yetkinliklerini artıracak ve veri temelli yönetişim kültürünün güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışma, Yönetim Bilişim Sistemleri alanındaki akademik literatüre, kamu alım verilerinin stratejik karar alma süreçlerinde taşıdığı değeri ortaya koyarak ve veri analitiğinin e-yönetişim sistemlerine entegrasyon potansiyelini vurgulayarak katkı sunmaktadır. Uygulamada ise EKAP verilerinin politika geliştirme, operasyonel verimlilik sağlama ve kamu alımlarında şeffaflığı teşvik etme süreçlerinde nasıl kullanılabileceğine ilişkin bütüncül bir çerçeve önermektedir.
Özet (Çeviri)
The Electronic Public Procurement Platform (EPPP) serves as a comprehensive e-procurement system in Türkiye, encompassing over 55.000 public institutions and 1.200.000 users. This legally robust platform, managed under the Public Procurement Authority (PPA), facilitates the entirety of public procurement processes. Despite its significant operational success, the wealth of data generated by EPPP remains underutilized by stakeholders, including public authorities, policymakers, and business entities. This study aims to bridge this gap by analyzing EPPP's vast data repository through the lens of Management Information Systems (MIS) and proposing a decision support model for policy formulation and strategic governance. The research employs a qualitative methodology, utilizing semi-structured interviews with 20 experts working within the Public Procurement Authority. The study focuses on identifying actionable insights derived from EPPP data, assessing its impact on transparency, accountability, and efficiency in public procurement processes, and exploring the integration of advanced data analytics and business intelligence tools. Key findings will guide the development of policy recommendations, enhance decision-making capabilities, and foster a data-driven governance culture. The study contributes to the academic discourse in MIS by demonstrating the value of public procurement data in strategic decision-making and highlighting the potential of integrating data analytics into e-governance systems. Practical implications include a framework for leveraging EPPP data to support policy development, improve operational efficiency, and promote transparency in public procurement processes.