Kamu görevlilerinin sendika üyeliği
Union membership of public officials
- Tez No: 974985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu işveren sendikaları, Kamu personeli, Memur sendikacılığı, Memurlar, İşveren sendikaları, İşyeri sendika temsilciliği, Public employ?s union, Public personnel, Public servants union, Civil servants, Employer unions, Workplace union representation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Sanayi devrimi ile ortaya çıkan işçilerin ve işverenlerin birlik olma, menfaat ve haklarını koruma ihtiyacı sendikaların kurulmasına vesile olmuştur. Türkiye'nin taraf olduğu birçok uluslararası sözleşmeler gereği tüm çalışanlara sendika kurma hakkı tanınmıştır. Zaman zaman kesintiye uğrasa da işçilerin sürekli, kamu görevlilerinin ise aralıklı olarak sendika üyelikleri söz konusudur. 90lı yılların sonu ve 2000li yılların başıyla beraber Türkiye'de sendika hakkı çeşitli Anayasa Mahkemesi kararları, anayasa ve yasa değişiklikleriyle kamu görevlilerine sağlanmış ve hukuki güvence altına alınmıştır. Sendika hakkı nihayetinde tüm kamu görevlilerini kapsamamakta özellikle hiyerarşik yapının zarar görme ihtimali bulunan meslek grupları için yasak devam etmektedir. Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan personel ile özel kanunlara tabi ancak sendika üyelikleri yasaklanmış kamu görevlileri ile beraber çalışan sivil memurlar da Anayasa Mahkemesi kararlarıyla bu haklarına kavuşmuş oldular. Sendika üyelerinin sendikaya üye olmakla faydalanacağı haklar olduğu gibi aidat ödeme ve sendika düzenine uyma gibi bazı yükümlülükleri de söz konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
The need for workers and employers to be united and to protect their interests and rights, which emerged with the industrial revolution, led to the establishment of trade unions. In accordance with many international agreements to which Turkey is a party, all employees have been granted the right to form a union. Although it is interrupted from time to time, there is a permanent union membership of the workers and intermittent public servants. With the end of the 90s and the beginning of the 2000s, the right to unionize was provided to public officials and legally guaranteed by various Constitutional Court decisions, constitutional and legal amendments in Turkey. The right to union does not ultimately cover all public officials, and the prohibition continues, especially for occupational groups where the hierarchical structure is likely to be damaged. The personnel working within the scope of the Civil Servants Law and the civil servants working together with the public officials who are subject to special laws but whose union membership is prohibited, have also gained these rights with various Constitutional Court decisions. Members of the union will have rights that they will benefit from by being a member of the union, as well as some obligations such as paying dues and complying with the union order.