Exploring fathers' experiences of parenting a child seen as different by society
Toplumun farklı gördüğü bir çocuğu yetiştirme sürecinde babaların deneyimlerinin keşfi
  1. Tez No: 974986
  2. Yazar: KEVSER ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba, Babalık deneyimleri, Cinsel ve toplumsal cinsiyet azınlıkları, Ebeveyn kabul veya reddi, LGBTT, Parents, Father experiences, Sexual and gender minorities, Parantel acceptance-rejection, Lesbian, Gay, Bisexsual, Transsexsual and Transgender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Açılmak (coming out of the closet) bir bireyin utançtan dolayı sakladığı sırrını açığa çıkartması, ifşa etmesi anlamlarına gelmektedir. Bir çocuğun ebeveynlerine açılması, bu utanç duyulan sırrı açığa çıkarması hayatlarında önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarının kabulü, çocuklarının iyi oluşuyla önemli derecede ilişkili olmasıyla birlikte, açılma sonrasında paylaşılan bu utanç yüklü sır artık ebeveynlerin de sırrı haline dönüşür. Bu dönüm noktası, pek çok ebeveyn için sosyal damgalanmaya dair zorluklar barındırır. Ebeveynlerin bu süreci nasıl yaşadıklarına dair olan çalışmalar literatürde artmış olsa da, babaların deneyimlerinin temsili kısıtlı bir alandır. Üstelik, Türkiye'deki babaların bu süreci nasıl yaşadıkları şu ana dek araştırılmamıştır. Literatürdeki bu boşluğu tamamlamak için bu çalışmada yedi baba ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Babaların deneyimlerine dayanarak Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz ile üç ana tema ortaya çıkartılmıştır. Bu ana temalar Gelişen Bir Süreç, Babalığı Yeniden Tanımlamak, Toplum İçinde Hakiki Bir Varlığı Sürdürmek olarak belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonuçları kabul sürecinin doğrusal olmayan yapısını, ebeveynlik kimliğinde bir değişime ve babaların toplum içindeki benliklerinin yeniden keşfine işaret etmektedir. Bu çalışmadan edinilen sonuçlar açılan çocukların babalarının deneyimlerine ışık tutmakta ve klinik pratikte önemli olabilecek bilimsel araştırmaya dayanan perspektifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Coming out of the closet to one's family marks a significant milestone in the lives youth who differ from dominant social norms. While parental acceptance is crucial for the well-being of LGBTQ+ children, the process of coming out often results in parents entering a metaphorical closet of their own; compelled to navigate the social stigma surrounding their child's identity. This challenge becomes particularly complex in sociocultural contexts where conformity to traditional norms is strongly emphasized. Although the literature on parental acceptance has expanded in recent years, fathers remain markedly underrepresented, and no previous study has specifically explored the perspectives of fathers in Türkiye. Adressing this gap, the present study investigated fathers' experiences of accepting their LGBTQ+ children, with particular attention to the relational dynamics involved in this process. Semi-structured interviews were conducted with seven fathers. Using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), three main themes were identified. These were ''An Evolving Process'', ''(Re)Defining Fatherhood'', and ''Navigating an Authentic Existence in a Stigmatized Society''. Key findings reveal that acceptance is not a linear journey, but rather a layered and dynamic process involving identity transformation, emotional complexity, and the re-negotiation of the self in relation to society. These results offer valuable insights into families of sexual minority and gender diverse children, providing clinicans with a more nuanced and research-informed understanding of fathers' experiences.