Kamu sendikacılığı siyaset ilişkisi: Türkiye'de kamu görevlilerinin siyasi eğiliminin sendika tercihindeki rolü üzerine alan araştırması
The relationship between public unionism and politics: Regional research about the role of public servants' political tendency on their union preference in Turkey
  1. Tez No: 375500
  2. Yazar: ERCAN HAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MERVE ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu görevlisi, Sendika, Konfederasyon, Siyaset, Siyasi parti, Public servant, Union, Confederation, Politics, Political party
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalışmada, kamu görevlilerinin siyasi yaklaşımlarının sendikal tercihleri üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ülkemizde 1990'lı yılların başında örgütlenme imkânı bulan ve 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen referandumla toplu sözleşme hakkı elde eden kamu görevlilerinin örgütlenme bilincinin ortaya konulmasıyla birlikte, kamu görevlileri sendikalarının sendikalaşma oranını artırmak için yürüttükleri siyasi faaliyetlerin irdelenmesi; özellikle sendika-siyasi parti ilişkisinin örgütlenme düzeyi üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikli olarak konu ile ilgili kavramsal çerçeve ele alınmış, ardından kamu görevlileri sendikacılığının tarihsel gelişimi ve bugünkü durumu, güncel istatistikî veriler ışığında açıklanmıştır. Kamu görevlilerinin siyasi eğilimlerinin sendika tercihleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi için Ankara ölçeğinde bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırmasına Türkiye genelinde en fazla üyeye sahip üç memur sendikaları konfederasyonuna bağlı sendikalara üye olan kamu görevlileri dahil edilmiştir. Deneklere yöneltilen sorulardan elde edilen bulgular yoluyla sendika üyesi kamu görevlilerinin sendikal algıları ile siyasi yaklaşımlarının değerlendirilmesi hedeflenmiş; kamu görevlilerinin siyasi yaklaşımlarının sendikal tercihlerine ne ölçüde etki ettiği sorunsalına somut bir cevap aranmıştır. Toplanan verilerin derlenip değerlendirilmesi sonrasında ülkemizde kamu görevlilerinin büyük bölümünün, yaşanan olayları siyasi yaklaşımları paralelinde algıladıkları anlaşılmıştır. Bulgular, kamu görevlilerinin sendikalara üye olurken ağırlıklı olarak siyasi eğilimlerine göre tercih yaptıklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the public servants' political approaches on their union preferences is tried to be stated. The goal of this study is to explore the effects of unions' political activities on the union preferences of public servants and to find out the political activities of the public servants' unions which are aimed to increase the rate of unionism by determining the unionism consciousness of public servants who firstly have had the right to organize in the beginning of 1990's and then had the right to collective bargaining after the referendum in 2010. In this research, the conceptual frame was explained as a top priority and then the historical process and the today's situation of the public servants' unions were specified by recent datas. A regional research have been performed in Ankara province as a scale in order to determine the role of public servants' political tendency on their union preference. The members of public servants' unions who are unionized under the umbrella of three most crowded confederation in Turkey were subjected to this regional research. It was targetted to review the union perception and political approaches of the members of public servants' unions; and an answer was searched for the problem of“How effective is the political approaches of public servants on their union preferences”by the findings obtained from the questionnaire which had been asked to the experimental objects. After the datas were examined, it is understood that most of the public servants percieve the events according to their political approaches. Findings stated that in membership process the union preferences of public servants mostly depend on their political tendency.