Kahramananmaraş şehri çevresindeki bağ evlerinin coğrafi analizi
Geographical analysis of vineyard houses around Kahramanmaraş city
- Tez No: 974998
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TOROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, bağ evleri, yerleşim coğrafyası, ikinci konut, Kahramanmaraş, vineyard houses, settlement geography, second home
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinde geleneksel kırsal yerleşim tiplerinden biri olan bağ evlerinin yerleşim kriterleri, mekânsal dağılım özellikleri ve kullanım amaçları coğrafi açıdan incelenmiştir. Araştırma bulguları, bağ evlerinin şehir merkezinden belirli uzaklıklarda, genellikle 1000 metreyi aşan yükseltilerde, özellikle Ahır Dağı'nın güney yamaçlarında yoğunlaştığını ortaya koymaktadır. Bu yerleşme tercihlerinde iklimsel avantajlar, topoğrafya, toprak özellikleri, bitki örtüsü, ulaşım kolaylığı ve hidrolojik unsurlar gibi fiziki coğrafya faktörlerinin yanı sıra sosyal, ekonomik ve kültürel faktörler de önemli rol oynamaktadır. Bağ evlerinin sadece tarımsal üretim için değil, yaz aylarında dinlenme ve eğlenme amaçlı geçici konut olarak da kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu durum, bağ evlerinin bağcılık ve meyvecilikteki geleneksel rollerinin ötesine geçerek“ikinci ev”işlevi kazandığını göstermektedir. Ayrıca, 6 Şubat 2023 depreminin ardından bazı kullanıcıların bağ evlerini birincil konut olarak kullanmaya başladığı görülmüştür. Çalışma kapsamında, bağ evi sahiplerinin konum tercihlerini, kullanım eğilimlerini ve sosyoekonomik profillerini belirlemek amacıyla 125 katılımcıyla bir anket çalışması yürütülmüştür. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve bağ evi tercihini etkileyen temel faktörler belirlenmiştir. Mekânsal ve sosyolojik veriler birlikte değerlendirildiğinde, Kahramanmaraş'taki bağ evlerinin geleneksel kırsal konutlardan, değişen yaşam tarzlarının bir göstergesi haline geldiği sonucuna varılmıştır. Mimari açıdan bu evler, sadelikleri ve çevreyle uyumlarıyla dikkat çekmekte olup, hem geleneksel kültürel mirasın bir yansıması hem de çağdaş toplumdaki değişen yaşam biçimlerinin bir tezahürüdür.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the location criteria, spatial distribution characteristics, and usage purposes of vineyard houses, one of the traditional rural settlement types in Kahramanmaraş Province, from a geographical perspective. The findings reveal that vineyard houses are concentrated at elevations generally above 1000 meters, particularly on the southern slopes of Mount Ahır, and are located at a certain distance from the city center. In these location preferences, in addition to physical geographical factors such as climatic advantages, topography, soil characteristics, vegetation, transportation accessibility, and hydrological elements, social, economic, and cultural factors also play a significant role. It has been determined that vineyard houses are used not only for agricultural production but also as temporary residences during the summer months for resting and recreation. This indicates that these structures have evolved beyond their traditional role in viticulture and fruit cultivation, gaining the function of second homes. Furthermore, following the February 6, 2023 earthquake, some users began to use their vineyard houses as their primary residences. Within the scope of the study, a survey (scale) was conducted with 125 participants to identify the location preferences, usage tendencies, and socio-economic profiles of vineyard house owners. The collected data were analyzed using SPSS software, and through reliability, factor, and correlation analyses, four main factors affecting the preference for vineyard houses were identified: location and social environment, facilities, structural characteristics, and natural environmental conditions. The combined evaluation of spatial and sociological data reveals that vineyard houses in Kahramanmaraş have transformed from traditional rural dwellings into reflections of changing lifestyles. Architecturally, these houses are characterized by their simplicity and harmony with the environment, representing both the continuity of traditional rural culture and the evolving dynamics of modern life.