Murat Gülsoy'un öykülerinde söz dizimi
The syntax of Murat Gülsoy's stories
- Tez No: 975038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM AKYILDIZ AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cümle, Cümle bağlayıcılar, Cümle ögeleri, Kelime grupları, Sentence, Sentence connectors, Sentence elements, Word groups
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Murat Gülsoy, günümüz Türk edebiyatının tanınmış isimlerinden biri olması ve halen edebiyat hayatına devam etmesi nedeniyle gelişim gösteren bir yazardır. Edebiyat hayatına öykü türünde çok başarılı eserler vererek başlayan Murat Gülsoy, roman, inceleme yazısı gibi türlerde de eserler vermiştir. Bu çalışmanın konusu Murat Gülsoy'un“Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul”,“Binbir Gece Mektupları”ve“Belirsiz Bir Anın Kıyısında”adlı eserlerinde yer alan öykülerin söz diziminin incelenmesidir. Öyküler,“Kelime Grupları”ve“Cümle”başlığı altında yapısal olarak incelenmiş ve ilgili konu başlıkları, seçilen öykülerden alınan örneklerle desteklenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Murat Gülsoy'un hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, seçilen öyküler dil ve anlatım bakımından özetlenmiştir. İkinci bölüm olan“Kelime Grupları”başlığı altında, çeşitli araştırmacıların kelime grubu tanımlarına ve tasniflerine değinilmiştir. Üçüncü bölüm olan“Cümle”başlığı altında ise“Cümlenin Ögeleri, Yüklemin Türüne Göre Cümleler, Yüklemin Yerine Göre Cümleler ve Cümlenin Bağlanma Şekilleri”konu başlıkları incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Murat Gülsoy'un dili ve üslubu hakkında değerlendirmeler yapılmış ve incelemenin genelinden çıkarılan sonuçlar, verilen örneklerle desteklenerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Murat Gülsoy is a developing writer as he is one of the well-known names of today's Turkish literature and still continues his literary life. Murat Gülsoy, who started his literary career by producing very successful works in the short story genre, also produced works in genres such as novels and review articles. The subject of this study is to examine the syntax of the stories in Murat Gülsoy's works titled“Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul, Binbir Gece Mektupları, Belirsiz Bir Ânın Kıyısında”. The stories were examined structurally under the title of“Word Groups and Sentences”and the relevant topics were supported with examples taken from the selected stories. In the first part of the study, which consists of three parts, information about Murat Gülsoy's life, literary personality and works is given, and the selected stories are summarized in terms of language and expression. In the second chapter, under the title“Word Groups”, the definitions and classifications of word groups of various researchers are mentioned. Under the title of“Sentence”, which is the third section, the topics“Elements of the Sentence, Sentences According to the Type of the Predicate, Sentences According to the Place of the Predicate and Forms of Connection of the Sentence”were examined. In the conclusion section, evaluations were made about Murat Gülsoy's language and style, and the conclusions drawn from the overall review were explained with the support of the given examples.