Kentsel lojistikte çok faktörlü son adım teslimat probleminin çok amaçlı modellenmesi
Multi-objective optimization of multi-factor last mile delivery problem in urban logistics
- Tez No: 975039
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kargo dolabı yer seçimi problemi, Çok amaçlı optimizasyon, Sürdürülebilirlik, Kentsel lojistik, Erişilebilirlik, Parcel locker location problem, Multi-objective optimization, Sustainability, Urban logistics, Accessibility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Kentleşmenin hızla artması ve COVID-19 pandemisi sonrası değişen tüketici davranışları, e-ticaret hacmini önemli ölçüde artırarak kentsel lojistik sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturmuştur. Bu gelişmeler doğrultusunda son adım teslimat süreçleri, lojistik maliyetlerin en yüksek olduğu aynı zamanda çevresel ve sosyal etkilerin en yoğun şekilde hissedildiği aşama haline gelmiştir. Kargo dolapları, teslimat başarısızlıklarını azaltması, kullanıcıya güvenli ve zaman açısından esnek bir alternatif sunması ve çevresel etkileri sınırlaması bakımından sürdürülebilir bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu sistemden maksimum verim elde edilebilmesi için dolapların kent içinde stratejik olarak yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, kargo dolaplarının yer seçimi problemi, sürdürülebilir kentsel lojistik çerçevesinde ele alınmış; ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları bütüncül biçimde değerlendiren çok amaçlı bir karar modeli önerilmiştir. Geliştirilen model, ekonomik, sosyal ve çevresel hedefleri gerçekleştirmek üzere Kayseri ili Talas ilçesi için örnek bir problem üzerinde çözülmüştür. Tezde ayrıca farklı kapasite seviyeleri, açılabilecek dolap sayısı ve mesafe eşik değerlerine dayalı senaryo analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar hem yerel yönetimlere hem de lojistik servis sağlayıcılara uygulanabilir politika önerileri sunmaktadır. Bu yönleriyle bu tez çalışması, literatürdeki mevcut eksikliklere çok boyutlu bir çözüm önerisi sunmakta ve sürdürülebilir kentsel lojistik planlamasına katkı sağlayabilecek nitelikte yenilikçi bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of urbanization and the changing consumer behaviors following the COVID-19 pandemic have significantly increased e-commerce volumes, thereby placing considerable pressure on urban logistics systems. In this context, last-mile delivery processes have become the stage where logistics costs are the highest and environmental and social impacts are most intensely felt. Parcel lockers emerge as a sustainable solution by reducing delivery failures, offering users a secure and time-flexible alternative, and limiting environmental impacts. However, to maximize the efficiency of this system, parcel lockers must be strategically located within urban areas. In this thesis, the parcel locker location problem is addressed within the framework of sustainable urban logistics, and a multi-objective decision model is proposed that holistically evaluates economic, environmental, and social dimensions. The developed model is applied to a case study in the Talas district of Kayseri, aiming to achieve economic, social, and environmental objectives. Furthermore, scenario analyses are conducted based on different capacity levels, the number of lockers to be installed, and distance thresholds. The results provide practical policy recommendations for both local governments and logistics service providers. In this regard, the thesis offers a multidimensional solution to existing gaps in the literature and presents an innovative approach that can contribute to sustainable urban logistics planning.