Tüketici yenilikçiliği ve temizlik ürünleri seçim özelliklerinin çevre dostu temizlik ürünleri satın alma niyetine etkisi
The effect of consumer innovation and cleaning product selection features on intention to purchase environmentally friendly cleaning products
- Tez No: 975053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SÖNMEZ KARAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Yenilikçiliği, Ürün Seçim Özellikleri, Çevre Dostu Temizlik Ürünleri, Satın Alma Niyeti, Sürdürülebilirlik, Consumer Innovativeness, Product Selection Attributes, Environmentally Friendly Cleaning Products, Purchase Intention, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, tüketici yenilikçiliği ve ürün seçim özelliklerinin çevre dostu temizlik ürünlerine yönelik satın alma niyeti üzerindeki etkilerini incelemektir. Günümüzde çevresel sürdürülebilirlik anlayışının artmasıyla birlikte, tüketicilerin çevre dostu ürünlere yönelik tutum ve davranışlarının anlaşılması önem kazanmıştır. Bu bağlamda araştırmada, tüketici yenilikçiliğinin bilişsel, hedonik, fonksiyonel ve sosyal boyutları ile ürün seçim özelliklerinin (kalite, fiyat ve marka) satın alma niyeti üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Veriler, kolayda örnekleme yöntemiyle anket yoluyla toplanmış ve 425 geçerli katılımcıdan elde edilmiştir. Analizler SPSS 27 programı kullanılarak gerçekleştirilmiş; güvenilirlik, keşfedici faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, tüketici yenilikçiliği ile çevre dostu temizlik ürünlerini satın alma niyeti arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişkiler tespit edilmiştir. Özellikle bilişsel, fonksiyonel ve hedonik yenilikçilik boyutlarının etkisi orta düzeyde, sosyal yenilikçiliğin etkisi ise daha düşük düzeyde bulunmuştur. Ürün seçim özelliklerinden kalite ve fiyat, satın alma niyetini güçlü biçimde etkilerken; marka etkisi daha sınırlı kalmıştır. Bu sonuçlar, çevre dostu ürünlerin yaygınlaştırılmasında tüketici profili ve ürün özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of consumer innovativeness and product selection attributes on the purchase intention toward environmentally friendly cleaning products. With the increasing awareness of environmental sustainability in recent years, understanding consumers' attitudes and behaviors toward eco-friendly products has gained significant importance. In this context, the study analyzes the effects of the cognitive, hedonic, functional, and social dimensions of consumer innovativeness, as well as product selection attributes (quality, price, and brand), on purchase intention. Data were collected through a survey using a convenience sampling method, yielding 425 valid responses. The analyses were conducted using SPSS 27, and included reliability analysis, exploratory factor analysis, correlation analysis, and regression analysis. According to the findings, consumer innovativeness is significantly and positively associated with the intention to purchase environmentally friendly cleaning products. Specifically, the cognitive, functional, and hedonic dimensions of innovativeness showed a moderate effect, while the social dimension had a weaker impact. Among product selection attributes, quality and price had a strong influence on purchase intention, whereas the impact of brand was found to be more limited. These results highlight the importance of considering consumer profiles and product characteristics in promoting environmentally friendly products.