Kullanıcı kültürünün dönüşümünde 5G ve 6G teknolojilerinin rolü: Nesnelerin interneti örneği
The role of 5G and 6G technologies in the transformation of user culture: The internet of things example
- Tez No: 975072
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: 5G/6G teknoloji ağları, Nesnelerin İnterneti (IoT), kullanıcı kültürü, dijital dönüşüm, veri mahremiyeti, 5G/6G technology networks, Internet of Things (IoT), User Culture, Digital Transformation, Data privacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
5G ve 6G teknolojilerinin Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarına dönüşüm süreci modern dünyanın en önemli konularından biri haline gelmiştir. Teknoloji çağının getirmiş olduğu yenilik ve gelişimler sosyokültürel değişimleri de beraberinde getirmektedir. Çalışmanın amacı, 5G ve 6G teknoloji ağlarının IoT ile uygulamaya dönüştürülmesinin kullanıcı kültürü üzerindeki sosyo-teknolojik dinamikleri disiplinler arası bir perspektifle irdelemek olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, 5G'nin teknik altyapısı ve 6G'nin gelecek vizyonu odak alınarak, IoT ekosisteminin bu platformlarla sağlayacağı teknik avantajları incelenmiştir. Neil Postman'ın“tekno-kültürel diyalektiği”ve Manuel Castells'in“ağ toplumu”kuramları tezin kuramsal çerçevesini oluşturmuş; bu kuramlar yoluyla IoT'nin toplumsal gerçekliği inşa ettiği sorunsalı tartışılmıştır. Araştırma verileri, literatür taraması yöntemiyle elde edilmiştir. Çalışmada Türkiye'deki yerel IoT projeleri ile küresel örneklerin karşılaştırmalı olarak irdelenirken teknolojinin“kullanıcı merkezli”bir kültüre evrilmesinin ortaya çıkardığı dijital eşitsizlik, veri mahremiyeti ve etik sorunlar da eleştirel bir bakışla değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, kullanıcıların teknoloji benimseme süreçlerinde dijital okuryazarlık ve güven algısının kritik rol oynadığını ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra 5G ve 6G platformlarının etkisiyle gelişecek Nesnelerin İnterneti olgusunun önemli bir kültürel dönüşüme de yol açacağı sonucuna ulaşılmış; ulaşılan bulgu ve sonuçlar ışığında da geleceğin iletişim teknolojileri olacak olan 5G/6G destekli IoT uygulamalarının kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği ve kullanıcı kültürü kavramı ile etik bir dijital dönüşüm için, politika yapıcılara, teknoloji geliştiricilere ve topluma yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The process of transforming 5G and 6G technologies into Internet of Things (IoT) applications has become one of the most important issues of the modern world. Innovations and developments brought by the technological age also bring sociocultural changes. In this context, the aim of this study is to examine, from an interdisciplinary perspective, the socio-technological dynamics of how 5G and 6G technology networks are transformed into applications through IoT and their impact on user culture. In this context, the technical infrastructure of 5G and the future vision of 6G were taken as focal points, and the technical advantages that the IoT ecosystem can provide through these platforms were analyzed. Neil Postman's concept of the“techno-cultural dialectic”and Manuel Castells' theory of the“network society”formed the theoretical framework of the thesis, through which the problem of how IoT constructs social reality was discussed. The research data were obtained through a literature review. The study critically evaluated local IoT projects in Turkey alongside global examples, addressing issues such as digital inequality, data privacy, and ethical concerns arising from the evolution of technology toward a“user-centered”culture. The findings of the study reveal that digital literacy and the perception of trust play a critical role in users' technology adoption processes. Furthermore, it is concluded that the phenomenon of the Internet of Things, which will develop under the influence of 5G and 6G platforms, will also lead to a significant cultural transformation. In light of these findings and conclusions, the study provides policy recommendations for policymakers, technology developers, and society to ensure an inclusive, sustainable, and ethical digital transformation in the context of 5G/6G-enabled IoT applications, which are expected to shape the future of communication technologies.