Metal borür (MAB) sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of metal boride (MAB)
  1. Tez No: 975073
  2. Yazar: MUHAMMET BAŞPEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERMAN VATANSEVER BAYRAMOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MAB, Metal borür, Mn2AlB2, MoAlB, MAB, Metal boride, Mn2AlB2, MoAlB
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Metal Borür (MAB) yapıların laboratuvar ortamında atmosfer kontrollü fırınlarda üretilmesi ve ilgili karakterizasyonların yapılması amaçlanmaktadır. Günümüz teknolojisi ilerledikçe daha fazla malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Malzemelerde bazen daha sağlam olması, bazen daha iyi iletkenlik göstermesi gibi farklı özellikler aranmaktadır. Bu nedenle malzeme bilimi ailesine her geçen gün yeni üyeler eklenmektedir. MAX ve MAB yapılar yakın geçmişte malzeme bilimine dahil olan ve hızla kabul görüp üzerinde çalışılan yeni nesil malzemeler arasında yer alıyor. Metal borür (MAB) yapılarda daha iyi termal ve elektriksel iletkenlik, oksidasyona, aşınmaya ve termal şoka karşı yüksek direnç gibi özellikler ön plana çıkmaktadır. MAB fazı olarak adlandırılan bu malzemede M geçiş metalini (Mo, Cr, Mn, Fe, W, Hf, Ru, Y), A Alüminyum (Al) elementini ve B Bor (B) elementini temsil etmektedir. Bu çalışmada, seçilen 111 (MoAlB) ve 212 (Mn2AlB2) MAB faz yapıları literatürde yer alan diğer üretim yöntemleri yerine atmosfer kontrollü fırın kullanılarak üretilmiştir. Üretilen MAB yapıların yoğunlukları, toz tane boyutları ve kristal yapısı ile % saflık değerleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this project, it is aimed to produce Metal Boride (MAB) structures in the laboratory environment in atmosphere controlled furnaces and to carry out related characterizations. As today's technology advances, more and more materials are needed. Different properties are sought in materials, such as sometimes being more robust, sometimes showing better conductivity. For this reason, new members are being added to the materials science family every day. MAX and MAB structures are among the new generation materials that have lately entered materials science and are rapidly being accepted and studied. In metal boride (MAB) structures, properties such as better thermal and electrical conductivity, high resistance to oxidation, abrasion and thermal shock come to the fore. In this material called MAB phase, M represents transition metal (Mo, Cr, Mn, Fe, W, Hf, Ru, Y), A represents Aluminum (Al) element and B represents Boron (B) element. In this study, the selected 111 (MoAlB) and 212 (Mn2AlB2) MAB phase structures were produced using an atmosphere controlled furnace instead of other production methods in the literature. Densities, powder grain sizes, crystal structure and % purity values of the produced MAB structures were investigated.