Küresel iklim değişikliğinin göç üzerine etkileri: Panel veri analizi
The effects of global climate change on migration: A panel data analysis
- Tez No: 975088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, göç, çekim modeli, panel veri analizi, çok boyutlu panel, Climate Change, Migration, Gravity Model, Panel Data Analysis, Multidimensional Panel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, günümüzde yalnızca çevresel bir mesele değil; aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve siyasal yapıları etkileyen küresel bir sorundur. Özellikle doğal kaynaklara bağımlılığı yüksek, kırılgan, sosyoekonomik yapıya sahip ülkelerde iklim değişikliğinin göç üzerindeki etkileri daha görünür hâle gelmektedir. Bu tez çalışmasında, küresel iklim değişikliğinin uluslararası göç üzerindeki etkileri ampirik olarak incelenmiş ve göçün belirleyicileri ekonometrik bir çerçevede analiz edilmiştir. Araştırmada, 2010-2022 yılları arasında seçilmiş ülkeler için oluşturulan çok boyutlu panel veri seti üzerinden çekim modeli (gravity model) kullanılarak çok boyutlu panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bağımlı değişken olarak ilgili iki ülke arasındaki göç akımları, bağımsız değişkenler olarak ise, sıcaklık, yağış, kişi başına düşen gelir, işsizlik oranı, nüfus büyüklüğü, coğrafi mesafe ve çeşitli kontrol değişkenleri kullanılmıştır. Çok boyutlu panel veri analizi için iki farklı modelleme yöntemiyle yapılmıştır. Sıcaklık ve yağış değişkenlerinin ayrı ayrı yer aldığı iki farklı model ile iklimsel faktörlerin göçe etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Modellerdeki birim ekilerinin ve zaman etkisinin anlamlılığı genelden özele bir yaklaşımla Olabilirlik Oran (LR) testleri yardımıyla test edilmiş olup, uygun modelin sabit veya rassal etkiler ile tahmin edilmesi kararını vermek için Hausman Testinden yararlanılmıştır. Sıcaklık modelinin analizi sonucu elde edilen bulgulara göre, kaynak ülkedeki sıcaklık artışının göç üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yağış modelinin analizi sonucu elde edilen bulgularda ise; hedef ülkedeki yağış miktarının göç üzerinde negatif ve anlamlı etkisi olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonuçları, iklim değişikliğinin göç kararlarını etkileyebilecek düzeyde güçlü bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca gelir düzeyi, nüfus büyüklüğü ve işsizlik gibi makroekonomik değişkenlerin göç üzerinde anlamlı etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda elde edilen analiz bulgularının, karar alıcılar için yol gösterici nitelikte olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change is not merely an environmental issue today; it is also a global challenge that affects social, economic, and political structures. Its impacts on migration are particularly visible in vulnerable countries with high dependency on natural resources and fragile socioeconomic structures. This thesis empirically examines the effects of global climate change on international migration and analyzes the determinants of migration within an econometric framework. Using a multidimensional panel dataset for selected countries covering the period 2010–2022, a gravity model was employed to conduct multidimensional panel data analysis. The dependent variable of the study is bilateral migration flows, while the independent variables include temperature, precipitation, GDP per capita, unemployment rate, population size, geographical distance, and several control variables. Two separate models were constructed by incorporating temperature and precipitation variables individually to investigate the effects of climatic factors on migration. The significance of unit effects and time effects in the models was tested using Likelihood Ratio (LR) tests with a general-to-specific approach, and the Hausman Test was used to decide whether to estimate the appropriate model with fixed or random effects. The results of the temperature model reveal that rising temperatures in the origin country have a positive and statistically significant impact on migration. In contrast, the findings of the precipitation model indicate that higher precipitation levels in the destination country exert a negative and significant effect on migration. The results demonstrate that climate change constitutes a strong factor influencing migration decisions. Moreover, macroeconomic variables such as income level, population size, and unemployment are found to have significant effects on migration. Therefore, the findings of this research are considered to provide valuable insights for policymakers.