Küresel iklim değişikliğinin ülkeler ve bölgeler arası göç üzerine etkisinin ekonomik incelemesi
Economic investigation of the impact of global climate change on migration and regional immigration
  1. Tez No: 657191
  2. Yazar: ESMA TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, göç, iklim göçü, küresel yoksulluk ekonomik etkiler, Climate change, migration, climate migration, global poverty economic effects
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Küresel iklim değişikliği, sanayi devriminden sonra yaşanan teknolojik gelişmeler, artan üretim ve tüketim miktarı nedeniyle problem haline gelmeye başlamıştır. Küresel anlamda sorun teşkil etmesi, dünyanın ortalama sıcaklığının artması ve canlıların yaşamlarının tehlikeye girmesi gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkmıştır. Bu nedenler dünyanın bazı bölgelerinde sıradışı hava olaylarının yaşanmasına yol açmıştır. Bunun sonucunda iklim göçleri yaşanmış ve ülkeler birtakım maddi ve manevi maliyetlere katlanmak zorunda kalmışlardır. Ekonominin etkilenmesi iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan göçlere dayanmaktadır. Dünyanın belirli bölgelerinde yaşanan iklim değişiklikleri sonucunda çevrenin etkilendiği görülmektedir. Çalışmanın genelinde, sanayi devrimi sonrasında yaşanan çevre kirliliği ve bu çevre kirliliğine bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliği problemi ve sonrasında zorunlu göçlerin yaşandığı görülmektedir. Bu çalışmada küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan göçlerin ekonomiye olan genel etkileri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde ele alınan konu tanımlanmış ve açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde iklim değişikliği problemi genel çerçevede açıklanmıştır. Üçüncü bölümde iklim göçü konusu ele alınarak geniş ölçüde değerlendirilmiştir, ayrıca göçün yoksulluk ile ilişkisi genel çerçevede ele alınmıştır. Dördüncü bölümde iklim değişikliği ile göç ilişkisi ve ekonomiye etkileri ekonometrik yöntemlerle analiz edilerek ampirik sonuçlar ortaya konmuştur. Modelin analizinde panel veri analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global climate change has become a problem due to the technological developments after the industrial revolution and the increasing amount of production and consumption. It has emerged as a global problem due to factors such as the increase in the average temperature of the world and endangering the lives of living things. These reasons have led to extraordinary weather events in some parts of the world. As a result, climate migrations occurred and countries had to bear some financial and moral costs. The impact of the economy is based on migration due to climate change. It is seen that the environment is affected as a result of the climate changes experienced in certain parts of the world. Throughout the study, it is seen that the environmental pollution experienced after the industrial revolution and the climate change problem that emerged due to this environmental pollution and subsequent forced migrations were experienced. In this study, the general effects of migration due to global climate change on the economy are examined. The subject discussed in the first part of the study has been defined and explained. In the second chapter, the climate change problem is explained in general framework. In the third chapter, the issue of climate migration has been discussed and evaluated extensively, and the relationship of migration with poverty is discussed in general. In the fourth chapter, empirical results are presented by analyzing the relationship between climate change and migration and its effects on economy by econometric methods. Panel data analysis was used in the analysis of the model.