Anti-TNF ve IL-17a inhibitörüyle tedavi olan ankilozan spondilit hastalarında mikroRNA-210 ve mikroRNA-214 seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of microRNA-210 and microRNA-214 levels in patients with ankylosing spondylitis treated with Anti-TNF and IL-17a inhibitors
- Tez No: 975092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankiloz, Kemik defektleri, İlaçlar, Ankylosis, Bone defects, Drugs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Ankilozan Spondilit (AS) hastalarında serum mikroRNA-210 (miR-210) ve mikroRNA-214 (miR-214) düzeylerinin, Anti-Tümör Nekroz Faktör (Anti-TNF) ve İnterlökin-17A inhibitörü Secukinumab tedavileri ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya ASAS 2009 kriterine göre, en az iki yıldır AS tanısı olan, biyolojik tedavi kullanan 34 hasta (17 Anti-TNF, 17 Secukinumab) ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 16 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Klinik değerlendirmelerde Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI) ve Vizüel Analog Skala (VAS) kullanılmıştır. Serumda C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimantasyon hızı (ESH), kemik metabolizmasına ait biyokimyasal parametreler [Tartrate-resistant acid phosphatase 5b (TRAP5b), Tip I kollajen C-terminal telopeptidi (CTX-I), Prokollajen I N-terminal peptidi (PINP)] ölçülmüş; tam kandan miR-210 ve miR-214 düzeyleri qPCR ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, AS hastalarında CRP düzeylerinin anlamlı derecede yüksek (p=0.028), CTX-I (p<0.001) ve TRAP5b (p=0.003) düzeylerinin ise daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca miR-214 düzeylerinde hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0.014). ROC analizinde miR-214'nin ayırt edici tanısal potansiyel taşıdığı belirlenmiştir (AUC>0.7). Tedavi grupları karşılaştırıldığında Anti-TNF grubunda CRP daha yüksek, Secukinumab grubunda CTX-I ve TRAP5b daha düşük bulunmuştur. Korelasyon analizlerinde, Anti-TNF grubunda BASDAI ile CRP arasında pozitif ilişki, Secukinumab grubunda ise BASDAI'nin BASFI ve VAS ile daha güçlü ilişkileri saptanmıştır. Sonuç olarak, AS inflamasyon ve kemik metabolizması değişiklikleri ile karakterize olup, biyolojik tedaviler bu süreçler üzerinde farklı etkiler göstermektedir. Secukinumab'ın kemik metabolizmasına belirgin etkisi ve miR-214'nin tanısal potansiyeli, hastalık yönetiminde yeni yaklaşımlar için umut vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the association between serum microRNA-210 (miR-210) and microRNA-214 (miR-214) levels and Anti-Tumor Necrosis Factor (Anti-TNF) or Interleukin-17A inhibitor Secukinumab therapies in patients with Ankylosing Spondylitis (AS). A total of 50 individuals were included: 34 AS patients (17 receiving Anti-TNF and 17 receiving Secukinumab) who met the ASAS 2009 criteria and had been diagnosed for at least two years, and 16 age- and sex-matched healthy controls. Clinical evaluations were performed using the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), the Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), and the Visual Analogue Scale (VAS). Serum levels of C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), and bone metabolism biomarkers [Tartrate-resistant acid phosphatase 5b (TRAP5b), Type I collagen C-terminal telopeptide (CTX-I), and Procollagen I N-terminal propeptide (PINP)] were measured. miR-210 and miR-214 expression levels were analyzed in whole blood using qPCR. Results showed significantly higher CRP levels (p=0.028) and lower CTX-I (p<0.001) and TRAP5b (p=0.003) levels in AS patients compared to controls. Moreover, miR-214 levels differed significantly between patients and healthy controls (p=0.014). ROC analysis demonstrated that miR-214 possesses a distinctive diagnostic potential (AUC > 0.7). When treatment groups were compared, CRP was higher in the Anti-TNF group, while CTX-I and TRAP5b were lower in the Secukinumab group. Correlation analyses revealed a positive association between BASDAI and CRP in the Anti-TNF group, whereas BASDAI was more strongly correlated with BASFI and VAS in the Secukinumab group. In conclusion, AS is characterized by inflammation and alterations in bone metabolism, with biological therapies exerting distinct effects on these processes. The marked influence of Secukinumab on bone metabolism and the diagnostic potential of miR-214 may provide promising insights for novel approaches in the management of Ankylosing Spondylitis.