65 yaş ve üstü bireylerde el kavrama gücünün, polifarmasi ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hand grip strength and polypharmacy and quality of life in individuals aged 65 and over
  1. Tez No: 975094
  2. Yazar: ZEYNEP SENA ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı yetişkinler, el kavrama gücü, yaşam kalitesi, polifarmasi, aile hekimliği, Older adults, handgrip strength, quality of life, polypharmacy, family medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzün önemli olgularından biri küresel nüfusun hızla yaşlanmasıdır. Yaşlanma ile birlikte birçok biyopsikososyal sorun ortaya çıkmaktadır ve bu sorunların bazıları; azalan kas gücü, düşen yaşam kalitesi ve polifarmasidir. Bu sorunlar ayrı ayrı ele alınabileceği gibi, neden-sonuç ilişkisi ile de değerlendirilebilir. Bu bağlamda çalışmamızda, 65 yaş ve üstü bireylerin kas kuvvetinin bir belirteci olan el kavrama gücünün, polifarmasi ve yaşam kalitesi ile olan ilişkisini inceleyerek literatüre katkı sağlamayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Araştırma gözlemsel tipte kesitsel bir çalışmadır. Anket formları Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aile Hekimliği ve Geriatri polikliniklerine 01/11/2024-01/02/2025 tarihleri arasında başvuran hastalara uygulanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden ve dahil kriterlerine uyan hastalara belirlenen tarihlerde sosyodemografik bilgi formu, Birinci Basamak için Fiziksel Aktivite Anketi, SARC-F anketi ve EQ5D5L Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmış ve el kavrama güçleri CAMRY EH 101 dinamometresi ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 21.0 (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) ve MS-Excel 2007 programları kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 250 bireyin %59,2'si (n=148) kadın, %40,8'i (n=102) erkektir. Bireylerin %19,6'sı (n=49) okuryazar değil, %51,6'sı (n=129) ortaokul ve altı mezunu, %13,2'i (n=33) lise mezunu, %15,6'sı (n=39) üniversite ve üstü mezunudur. Katılımcıların el kavrama gücü ortalaması 20,81±8,71, kadın bireylerin el kavrama gücü ortalaması 16,05±5,61 ve erkek bireylerin el kavrama gücü ortalaması 27,71±7,74'dür. İki bölümlü yaşam kalitesi ölçek puanları; EQ5D5L İndeks skoru ortalaması 0,64±0,34 ve EQ-VAS skoru ortalaması 60,38±23,30 olarak bulunmuştur. EQ5D5L indeks skoru ile el kavrama gücü arasında yüksek düzeyde, pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=0,608;p<0,001). EQ-VAS skoru ile el kavrama gücü arasında orta düzeyde, pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=0,573; p<0,001). Polifarmasi durumu ile el kavrama gücü ve EQ-VAS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Polifarmasi durumu ile EQ5D5L indeks skoru arasında çok zayıf düzeyde, negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=-0,126; p=0,049). Sonuç: Çalışmamızda, 65 yaş üstü bireylerde el kavrama gücü ve polifarmasi arasında bir ilişki saptanmamıştır. Öte yandan, el kavrama gücü ile yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu da, yaşlılarda kas kuvvetinin değerlendirilmesinde kullanılan basit ve pratik bir yöntem olan el kavrama gücü ölçümünün yaşlı bireylerin yaşam kalitesi gibi sağlık çıktısının elde edilebilmesi için önemli bir araç olarak kullanılabileceğini sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: One of the important phenomena of today is the rapid aging of the global population. Many biopsychosocial problems emerge with aging, and some of these problems are; decreased muscle strength, decreased quality of life and polypharmacy. When we evaluate these problems, they can be considered separately or with a cause-effect relationship. In this context, we aimed to contribute to the literature by examining the relationship between hand grip strength, which is an indicator of muscle strength in individuals aged 65 and over, and polypharmacy and quality of life. Materials and Methods: The study is an observational cross-sectional study. The surveys were administered to patients who visited the Family Medicine and Geriatrics outpatient clinics at Ankara Bilkent City Hospital between 01/11/2024 and 01/02/2025. The sociodemographic survey form, General Activity Physical Activity Questionaire, SARC-F and EQ5D5L were applied to the patients who agreed to participate in the study and met the inclusion criteria, and their hand grip strength was measured with CAMRY EH 101 dynamometer. IBM SPSS Statistics 21.0 (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) and MS-Excel 2007 programs were used for statistical analyses and calculations. The level of statistical significance was accepted as p<0,05. Results: Of the 250 individuals participating in the study, 59,2% (n=148) were female and 40,8% (n=102) were male. 19,6% (n=49) of the participants were illiterate, 51,6% (n=129) were secondary school graduates or below, 13,2% (n=33) were high school graduates and 15,6% (n=39) were university graduates. The mean hand grip strength of the participants was 20,81±8,71, the mean hand grip score of the female individuals was 16,05±5,61, and the mean hand grip strength of male individuals was 27,71±7,74. The quality-of-life scale scores were found to be 0,64±0,34 for the EQ5D5L Index score and 60,38±23,30 for the EQ-VAS score. A high level, positive, statistically significant correlation was found between EQ5D5L Index score and hand grip strength (r=0,608; p<0,001). A moderate level, positive, statistically significant correlation was found between EQ-VAS score and hand grip score (r=0,573; p<0,001). No statistically significant correlation was found between polypharmacy status, handgrip strength and EQ-VAS scores (p>0,05). A very weak level, negative statistically significant correlation was found between polypharmacy status and EQ5D5L Index score (r=-0,126; p=0,049). Conclusion: In our study, no relationship was found between handgrip strength and polypharmacy in individuals over 65 years of age. On the other hand, a positive significant relationship was found between handgrip strength and quality of life. This has demonstrated that the hand grip strength, which is a simple and practical method used to evaluate muscle strength in the elderly, can be used as an important tool to obtain health outcomes such as the quality of life of the elderly.