Uygur Turkic community in İstanbul in the context of cultural assimilation
Kültürel özümseme bağlamında İstanbul'daki Uygur Türk toplumu
  1. Tez No: 583269
  2. Yazar: MUHAMMED UYGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ACALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uygur Türk Toplumu, Uygur Kültürü, Uygur Türkçesi, kültürel asimilasyon, antropoloji, evlilik, çok eşlilik, doğum, ölüm, aile, Uygur Turkic Community, Uygur Culture, Uygur language, cultural assimilation, anthropology, marriage, polygamy, birth, death, family
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu antropolojik araştırma, Türkiye'deki Uygur Türk toplumunun kültürel uygulamalarının incelenmesi ve yorumlanması niteliğindedir. Uygur halkı ve Türk halkı, güçlü tarihsel bağlara ve ortak kültür ve dil hazinelerine sahip iki ayrı Türk toplumudur. Aile ilişkileri, evlilik, doğum, ölüm, dil ve din gibi birçok alanda bazı ortak değerleri paylaşırlar. Ancak, her ikisi de zaman içerisinde onları ulusal bir kimlik altında tutan kendi kültürel varlıklarını geliştirmiştir. Kendine özgü gelenekleriyle varlıklarını sürdürmeye çalışan Uygur Türkleri artık kültürel varlıklarını koruma, dillerini kullanma ve sonraki nesillere aktarma konusunda çok ağır kayıplar vermektedir. Özellikle göç yoluyla memleketlerinden ayrılarak dünyanın her tarafına dağılan Uygur Türklerinin kültürel anlamdaki kayıpları bulunduğu toplumun siyasi ve toplumsal yapılarına bağlı olarak daha da ölümcül ve kaçınılmaz duruma gelmektedir. Bu çalışma, 1950'den 2018'e kadar olan zaman dilimlerinde İstanbul'a göç eden ve hayata tutunmaya çalışan Uygur halkını, kültürlerini ve dillerini kültürel asimilasyon bağlamında antropolojik yöntemlerle incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This anthropological research represents an examination and interpretation of the cultural existence of the Uygur Turkic community in Istanbul, Turkey. The Uyghur people and the Turkish people are the two separate Turkic societies with strong historical ties and common treasury of culture and language. They share some common values in many areas, such as family relations, marriage, birth, death, language, and religion. However, both developed their own unique cultural assets that kept them under a national identity. Uygur Turks who are trying to survive with their unique cultural identity, have been suffering heavy losses in preserving their cultural assets, using their language and transferring them to the next generations. Especially the cultural losses of the Uygur people, who left their homeland by migration and spread all over the world, have become fatal and inevitable depending on the political and social structures of the society in which they live. This study examines the Uyghur people who migrated to Istanbul from 1950 to 2018, their culture and language in the context of cultural assimilation with anthropological methods.