Cointegration and causal effect analysis between energy consumption of sectors and their contributions to GDP growth
Sektörlerin enerji tüketimleri ile GSYIH büyümesine katkıları arasındaki eşbütünleşme ve nedensel etki analizi
  1. Tez No: 975111
  2. Yazar: ARSLAN GURBANNYYAZOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN DENER AKKAYA, YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM TÜRKER BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Ekonometri, Statistics, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Eşbütünleşme, Cointegration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji Tüketimi ile ekonomilerin GSYH büyümesi arasındaki uzun dönemli ilişkiyi araştırmak amacıyla pek çok çalışma yapılmıştır. Araştırmacılar, farklı ülkelerin çeşitli zaman dilimlerine ait toplam Enerji Tüketimi ve toplam GSYH verileri üzerinde eşbütünleşme ve nedensellik testleri uygulamıştır. Bazı araştırmacılar iki değişken arasında tek yönlü nedensellik tespit ederken, bazıları çift yönlü nedensellik gözlemlemiştir. Neredeyse hepsi yakınsama (convergence) gözlemlemiştir. Toplam veriler çeşitli sektörlerden oluştuğu için, önceki çalışmalar tüm sektörlerin kümülatif enerji tüketimi ile tüm ekonominin kümülatif ürününü birlikte analiz etmiştir. Ancak zamanla ekonomilerin yapısı değişmekte ve her sektörün toplam üretime katkısı farklılaşmaktadır. Toplam enerji tüketimi ve GSYH verileri arasındaki ilişkinin analizi, enerji verimliliğindeki artış gibi bu tür faktörleri göz ardı etmektedir. Her bir sektörde kullanılan teknolojilerdeki kademeli ilerleme, verimliliği artırmış ve enerji tüketimini azaltmıştır. Bu nedenle bu çalışmada, ekonominin her bir sektöründeki enerji tüketimi ile bu sektörlerin GSYH büyümesine katkısı arasındaki ilişki ayrı incelenmektedir. Analiz, toplam verilerden elde edilen sonuçların aksine, sektörel olarak ayrıştırılmış verilerin değişkenler arasında eşbütünleşme ve nedensellik olsa da bir ayrışma (divergence) ortaya koyduğunu göstermektedir. Bu da, toplam veriler üzerinden yapılan eşbütünleşme ve nedensellik analizlerine dayalı geleneksel politika önerilerinin yanıltıcı olduğunu ve sektörel düzeyde uyarlanmış politikalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
There are plenty of studies conducted for the investigation of the long-run relationship between Energy Consumption and GDP growth of economies. Researchers applied cointegration and causality tests to aggregate Energy Consumption and aggregate GDP data of various countries at different time intervals. Some researchers have found a unidirectional causal effect between two variables, while others observed bi-directional causal effect. Almost all of them have observed the convergence. Since aggregate data constitute various sectors, previous studies analyzed the relationship between cumulative energy consumption of all sectors and cumulative product of the whole economy. However, structure of the economies evolve over time and contribution of each sector to the overall production changes. Analysis of the relationship between aggregate energy consumption and GDP data overlooks such factor along with many others like increase in energy efficiency. Gradual progress in technologies employed in each sector increased the productivity and reduced energy consumption. Therefore, in this study, the relationship between energy consumption in each sector of the economy and their corresponding contribution to GDP growth is investigated separately. Analysis shows that unlike in aggregate data results, sector-wise disaggregated data reveals divergence between variables though there is a cointegration and causal effect. This implies that conventional policy recommendations based on aggregate data cointegration and causal effect analysis are mis-guiding and there is a necessity for sector-wise tailored policies.