Critical dialogue asan approach to evaluation and design of new buildings in historic environment
Eleştirel diyalog tarihi çevrede yeni binaların tasarım ve incelenmesine yönelik bir yaklaşım
  1. Tez No: 97516
  2. Yazar: YUNUS ALPER ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Diyalog, Tarihi Çevre, Eski İçinde Yeni, Critical Dialogue, Historic Environment, New in the Old. Ill
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz ELEŞTİREL DİYALOG TARİHİ ÇEVREDE YENİ BİNALARIN TASARIM VE İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR YAKLAŞIM Altay, Yunus Alper Yüksek Lisans, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Cana Bilsel Aralık 2000, 107 Sayfa. Bu çalışma, tarihi çevrede yeni binalar konusunu araştırır. Tarihi çevreye karşı değişik yaklaşımlar analiz edildikten sonra, tarihi doku içerisinde mimarlık tasarımı konusu eleştirel bir şekilde incelenir. Tarihi bölgelerdeki yeni binaların tasarım yaklaşım ve ilkelerinin analiz edilebileceğine, bunların tanımlanıp incelenebileceğini savunarak, bu çalışma ilgili tasarım konularının daha açık şekilde anlaşılmasını amaçlar. Çalışmada, koruma düşüncesinin gelişmesi araştırılır ve konuya değişik teorik yaklaşımlar incelenir. Son olarak, bu çalışma tarihi çevreye karşı eleştirel bir yaklaşımı tanımlamaya çalışır. Bu yaklaşım o çevrenin doğal, tarihi, kültürel, mimari ve kentsel karakterini değerlendiril ve onunla eleştirel bir diyaloga girer.“Eleştirel diyalog”kavramı hem var olan çevrenin ve içerilen tasarım kavramlarının anlaşılması için alternatif bir yol, hemde tarihi çevrenin kalitesine katkıda bulunan bir dönüştürme süreci olarak tanımlanır.“Eleştirel diyalog”yalnızca tarihi çevrede yeni binaların tasarımına alternatif bir yaklaşım değil, aynı zamanda varolan yaklaşımları değerlendirmek için bir yol önerir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL DIALOGUE AS AN APPROACH TO EVALUATION AND DESIGN OF NEW BUILDINGS IN HISTORIC ENVIRONMENT Altay, Yunus Alper M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cana Bilsel December 2000, 107 Pages. This study explores the issue of new buildings in historic environment. After analyzing different attitudes towards the historic environment, the issue of architectural design in historic settings is critically examined. Claiming that the design of new buildings for historic areas can be analyzed, that design issues can be identified and reinterpreted, this study aims at providing a clearer understanding of related design issues. The evolution of the idea of conservation is studied and different theoretical approaches to the issue are examined. Finally, this study tries to describe a critical approach towards the historic environment. This approach evaluates the natural, historical, cultural, architectural and urban characteristics of that environment and opens a critical dialogue with it. The concept of“critical dialogue”is defined both as an alternative way for understanding the existing environment and the design concepts involved and as a modification process aiming to contribute to the qualities of historic environment.“Critical dialogue”offers not only an alternative approach to the issue of designing new buildings in historic environment but also a way to evaluate existing attitudes.