Hekimlerde tıbbi uygulama hatası (Malpraktis) korkusunun iş performansına etkisi: Kilis ili örneği
The effect of fear of medical malpractice on doctors' work performance: The case of Kilis province
  1. Tez No: 975162
  2. Yazar: SEVİLAY AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Uygulama Hataları, Korku, İş Performansı, Hekim, Medical Malpractice, Fear, Job Performance, Physician
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Tıbbi uygulama hatası (malpraktis), sağlık hizmeti sunumunun uygulama sırasında etik ve uygun olmayan davranış, ilgisizlik, bilgisizlik, deneyimsizlik veya yanlış tedavi sebebiyle hastanın zarara uğraması anlamını gelmektedir. Tıbbi uygulama hatalarına birçok faktör neden olabilmektedir. Bunlar; çevre etkeni, insan etkeni ve tıbbi aletlerden kaynaklı etkenlerdir. Günümüzde teknolojik değişimler ve dönüşümler her alanda olduğu gibi sağlık hizmetleri sunumunda da iyileşme göstermiştir. Bu gelişmeler, hastaların beklentilerinin yanında hizmetin kalitesini de arttırmıştır. Bu bağlamda hastaya sunulan sağlık hizmetleri ve hasta memnuniyeti önemli olmakla birlikte, tıbbi uygulama hatalarından kaynaklı davalarından kaçınmak için hekimlerin daha dikkatli hareket etme ihtiyacı da bir o kadar önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada, hekimlerin tıbbi malpraktise yönelik korkularının iş performansı üzerindeki etkisinin araştırılması ve ortaya konulması amaçlanmaktadır. Analiz sonuçlarına göre; Hekimlerin, Tıbbi Malpraktis Korku Ölçeği toplam puan ortalaması 24.31 ile yüksek düzeyde malpraktis korkusu yaşadıklarını göstermektedir. Araştırmada hekimlerin tıbbi malpraktis korkusunun bağlamsal performans düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen basit doğrusal regresyon analizine göre modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (F = 6.438, p = .012). Elde edilen korelasyon katsayısı (R) .220, açıklanan varyans oranı (R²) ise .041 olarak bulunmuştur. Bu sonuç, tıbbi malpraktis korkusunun bağlamsal performans üzerindeki toplam varyansın %4.1'ini açıkladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Medical malpractice refers to harm caused to a patient due to unethical and inappropriate behavior, negligence, ignorance, inexperience, or incorrect treatment during the provision of healthcare services. Many factors can contribute to medical malpractice. These include environmental factors, human factors, and factors related to medical equipment. Today, technological changes and transformations have led to improvements in healthcare delivery, as in all other areas. These developments have increased the quality of service as well as patient expectations. In this context, while the healthcare services provided to patients and patient satisfaction are important, it has become equally important for physicians to act more carefully to avoid lawsuits arising from medical malpractice. This study aims to investigate and demonstrate the impact of physicians' fear of medical malpractice on job performance. The analysis results indicate that physicians experience a high level of fear of malpractice, with a total mean score of 24.31 on the Fear of Medical Malpractice Scale. Simple linear regression analysis was conducted to determine the effect of physicians' fear of medical malpractice on contextual performance levels, and the model was found to be statistically significant (F = 6.438, p = .012). The correlation coefficient (R) was .220, and the explained variance ratio (R²) was .041. This result indicates that fear of medical malpractice explains 4.1% of the total variance in contextual performance.