Ankara Vakıf Eserleri Müzesinde bulunan Konya Karapınar halılarından örnekler
Examples of Konya Karapınar carpets in the Ankara Foundation Works Museum
  1. Tez No: 975163
  2. Yazar: ŞEYMA ÇATALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YURDAGÜL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Halı, Karapınar Dokumaları, Motif, Kompozisyon, Bitki motifleri, El dokumaları, El halısı, Geometrik motifler, Halılar, Holbein halısı, Kirkitli dokumalar, Saray halıları, Türk halı sanatı, Türkmen motifi, Carpet, Karapınar Weavings, Motif, Composition, Plant motifs, Handwovens, Hand carpet, Geometric motifs, Carpets, Holbein carpet, Kirkitli weaving, Palace carpets, Turkish carpet art, Turkoman motif
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Dokuma sanatının başlıca unsurlarından olan halı sanatının tarihi, milattan önceki yüzyıllara kadar dayanabilmektedir. Halı, işlevselliğinin yanı sıra dokuyucunun motiflerle duygu ve düşüncesini yansıtmış olduğu folklorik bir anlam ifade etmektedir. Anadolu topraklarında özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde her bakımdan özgün niteliklere sahip Konya halıları ile çevresindeki halılarının da oldukça köklü bir tarihi vardır. Bu çalışmanın amacı, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde bulunan otuz adet Konya Karapınar ilçesine ait halının kalite, teknik, renk, motif ve kompozisyon gibi karakteristik özelliklerinin envanter bilgileri ile katalog halinde aktarılıp benzer halılar ile karşılaştırılması yapılarak Türk halı sanatı içerisindeki önemi üzerinde durmak olup, unutulmaya yüz tutmuş yöre dokumalarının eski canlılığını kazanmasına dikkat çekmektir. Dokuma sanatının doğuşundan, çalışmanın konusu olan Konya Karapınar yöresi halılarına kadarki tarihi süreç ve çalışmanın konusunu oluşturan eserlerin bulunduğu müze hakkında genel bilgiler verilmiştir. Halıların bir kısmının teberrükat deposundan bir kısmının ise Anadolu'nun çeşitli camilerinden gelmiş olduğu bilinmektedir. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde bulunan Konya Karapınar yöresine ait toplamda otuz adet halının envanter bilgileri ayrıntılı bir şekilde verilmiş, motif ve kompozisyon tanımlamaları detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Daha önce herhangi bir bilimsel çalışmaya dahil edilmemiş, özgün niteliklere sahip halılarının bilim dünyasına tanıtılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The history of carpet art, a fundamental element of the art of weaving, can be traced back to centuries before Christ. Beyond its functionality, carpets also hold a folkloric significance, reflecting the weaver's emotions and thoughts through motifs. Within Anatolia, especially the Central Anatolia region, Konya carpets, with their distinctive qualities in every respect, and the carpets of the surrounding region, have a deeply rooted history. The aim of this study is to emphasize the importance of thirty carpets from the Karapınar district of Konya, located in the Ankara Foundation Works Museum, in terms of quality, technique, color, motif and composition, by comparing them with similar carpets and cataloging them with inventory information, and to draw attention to the recovery of the former vitality of the regional weavings that have fallen into obscurity. General information is provided about the historical process from the birth of the art of weaving to the carpets from the Konya Karapınar region, the subject of this study, and about the museum housing the works. It is known that some of the carpets came from donation depots, while others came from various mosques in Anatolia. Detailed inventory information is provided for a total of thirty carpets from the Konya Karapınar region, housed in the Ankara Foundation Works Museum, along with detailed descriptions of motifs and compositions. The aim is to introduce these unique carpets, which have not previously been included in any scientific study, to the scientific community.