Bakır ferrit nanopartiküllerinin (CuFe2O4 NPS) buğdayın (Triticum aestivum L.) büyüme ve verim parametreleri üzerindeki etkisi
The effect of copper ferrite nanoparticules (CuFe2O4 NPS) on growth and yield parameters of wheat (Triticum aestivum L.)
- Tez No: 975199
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL HALİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, CuFe₂O₄, Nanopartikül, Verim, Eylül 2025, 84 sayfa, Wheat, CuFe2O4, Nanoparticle, Yield September 2025, 84 Pages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sera koşullarında yürütülen denemelerle bakır ferrit (CuFe₂O₄) nanopartiküllerinin farklı dozlarının (0, 50, 100 ve 200 mg/L) buğdayın (Triticum aestivum L.) büyüme ve verim parametreleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yöntem: Araştırma, 2024–2025 döneminde Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde, iki farklı buğday genotipi (Tektoz ve SAM-SW) kullanılarak tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede bakır ferrit (CuFe₂O₄) nanopartikülleri dört farklı konsantrasyonlarda uygulanmıştır. CuFe₂O₄ NP'ler 0(kontrol), 50 (düşük doz), 100 (orta doz) ve 200 mg/L (yüksek doz) dozlarında kardeşlenme ve çiçeklenme dönemlerinde uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan bitki materyali, Tektoz ve SAM-SW buğday (Triticum aestivum L.) genotipleri kullanılmıştır. Denemelerde; bitki boyu, gövde çapı, sap uzunluğu, kardeşlenme sayısı, başaklanma süresi, başak uzunluğu, başakçık sayısı, başaktaki tane sayısı ve bin tane ağırlığı gibi morfolojik ve verim parametrelerinin yanı sıra klorofil içeriği (SPAD) ve klorofil floresansı (Fv/Fm) değerleri ölçülmüştür. Bulgular:.Çalışma sonuçları, CuFe₂O₄ nanopartiküllerinin buğday genotipleri üzerinde Genotip × Doz × Uygulama Zamanı etkileşimi ile karmaşık etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, nanopartikül uygulamalarının etkilerinin hem doza hem de genotipe bağlı olarak değiştiğini ortaya koymuştır. Bu durum, CuFe₂O₄ nanopartiküllerinin bitkiler üzerinde bifazik (çift yönlü) doz-yanıt etkisi gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bulgular, bitki genetiği, uygulama dozu ve uygulama zamanının, nanopartikül uygulamalarının etkilerini belirlemede kritik bir rol oynadığını ve bu faktörlerin dikkate alınmasının, verim ve fizyolojik parametrelerin optimize edilmesi açısından önemini vurgulamaktadır. Sonuç: CuFe₂O₄ nanopartiküllerinin buğday üzerindeki etkileri doza, genotipe ve uygulama zamanına bağlı olarak değişmiştir. Düşük ve orta dozlar besleyici ve uyarıcı etkiler gösterirken, yüksek dozlar oksidatif stres ve fitotoksisite oluşturmuştur. Genotip farklılıkları, nanopartiküllere verilen tepkilerin temel belirleyicisi olmuş ve SAM-SW ile Tektoz çeşitleri arasında zıt tepkiler gözlenmiştir. Bulgular, nanopartikül kullanımının hassas tarım stratejileri ile genotipe özel doz ve zamanlamaya bağlı olduğunu göstermektedir. Gelecekteki çalışmaların farklı genotip ve çevre koşullarında bu etkileşimleri detaylı incelemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the effects of different doses (0, 50, 100, and 200 mg/L) of copper ferrite (CuFe₂O₄) nanoparticles on the growth and yield parameters of wheat (Triticum aestivum L.) were investigated through experiments conducted under greenhouse conditions. Method: The study was conducted at Atatürk University Faculty of Agriculture during the 2024–2025 period using two different wheat genotypes (Tektoz and SAM-SW) in a randomized block design with four replicates. Copper ferrite (CuFe₂O₄) nanoparticles were applied at four different concentrations in the experiment. CuFe₂O₄ NPs were applied at doses of 0 (control), 50 (low dose), 100 (medium dose), and 200 mg/L (high dose) during the tillering and flowering stages. The plant material used in the study consisted of Tektoz and SAM-SW wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. In the experiments, morphological and yield parameters such as plant height, stem diameter, stem length, tillering number, heading time, spike length, spikelet number, grain number per spike, and thousand-grain weight were measured, along with chlorophyll content (SPAD) and chlorophyll fluorescence (Fv/Fm) values. Findings: The results of the study show that CuFe₂O₄ nanoparticles have complex effects on wheat genotypes through a Genotype × Dose × Application Time interaction. The findings reveal that the effects of nanoparticle applications vary depending on both dose and genotype. This situation reveals that CuFe₂O₄ nanoparticles exhibit a biphasic (two-way) dose-response effect on plants. The findings emphasize that plant genetics, application dose, and application time play a critical role in determining the effects of nanoparticle applications and that considering these factors is important for optimizing yield and physiological parameters. Results: The effects of CuFe₂O₄ nanoparticles on wheat varied depending on the dose, genotype, and application time. Low and medium doses showed nutritive and stimulatory effects, while high doses caused oxidative stress and phytotoxicity. Genotype differences were the primary determinant of responses to nanoparticles, with opposite responses observed between the SAM-SW and Tektoz varieties. The findings indicate that nanoparticle use is dependent on genotype-specific dose and timing in precision agriculture strategies. Future studies are recommended to examine these interactions in detail under different genotypes and environmental conditions.