Moda tasarımı eğitiminde kalıp hazırlama dersinin önemi
The importance of pattern making course in fashion design education
- Tez No: 975247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Giyim kalıpları, Clothing patterns
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
Özet
İnsanlığın en temel ihtiyaçlarından birisi giyinmektir. İnsanlar ilk zamanlarda örtünmek için giyinmiştir. Ancak dünyada her şeyin gelişmesi ve değişmesiyle beraber insanlığın giysiden olan beklentisi de artmıştır. Örtünmenin yanında süslenme ihtiyacını giderme, kimliğini, tarzını, statüsünü belirleme ve giysilerin formuyla oluşan manipülasyonlardan yararlanarak vücutlarında istedikleri görünüme ulaşma arzusu gibi talepleri eklenmiştir. İnsanlık, kumaşları ilk olarak vücutlarının etrafından dolayarak ve bir iğne yardımıyla tutturarak kullanıyordu. Dikiş tekniklerinin yavaş yavaş kullanılmasıyla beraber kenarlarından tutturulan şal görüntüsü kaybolmuştur. Kumaş, parçalar halinde kesilmiş ve parçalar dikilerek giysinin bölümlerini oluşturmuştur. Rönesans döneminde terzilik ve kesim sanatının ortaya çıkmasıyla beraber vücut formlarını en iyi şekilde ortaya koyan giysi üretimi için kalıp, büyük önem arz etmeye başlamıştır. Sanayi devrimiyle beraber üretimde, insan gücüne makineler de dahil olmuştur. Üretim hızlanmış, iş bölümü oluşturulmuş ve üretilen ürün sayıları artarak seri üretimin temelleri atılmıştır. Yeni üretim sisteminde kalıbın önemi artmış ve ürünlerin daha hızlı üretilmesi sağlanmıştır. Geçmişten günümüze kadar farklı kalıp hazırlama teknikleri oluşturulmuş ve teknolojinin gelişmesiyle beraber kalıp hazırlama yöntemleri farklı ortamlarda ve daha pratik bir şekilde hazırlanarak kullanılmaya başlanmıştır. Üretim için bu denli önemli olan kalıp hazırlama, Moda Tasarımı eğitiminde de büyük bir önem teşkil etmektedir. Moda tasarımı eğitimi iki temel üzerine kuruludur: sanat eğitimi ve mesleki teknik eğitim. Öğrenciler temel sanat eğitimi ve figür çizimi gibi sanat dersleri ile moda atölyesi, drapaj ve kalıp hazırlama gibi teknik dersler almaktadırlar. Kalıp hazırlama derslerinde edinilen bilgiler öğrenciye giysiyi tasarlama sürecinde teknik detayları belirleyebilme ve bunların üretimini planlayabilmesini sağlamaktadır. Tasarım süreciyle beraber eğitimde yer alan diğer derslerindeki süreçleri kolay anlama ve doğru sonuçlara ulaşma konusunda olumlu etkisi olmakla beraber öğrenci, mezun olduktan sonra tasarımcı olarak çalışacağı iş sektöründe de onu teknik anlamda güçlendirecektir. Bu çalışma, Moda Tasarım eğitiminde kalıp hazırlama derslerinde edinilen teknik bilgilerin öğrencinin eğitiminde ve eğitiminden sonraki kariyer hayatındaki önemini ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'de lisans eğitimi gören 3.- 4. Sınıf moda tasarımı öğrencileri ve Türk giysi tasarımcılarıdır. Araştırmanın verilerini oluşturmak için farklı üniversitelerde eğitim görmekte olan öğrenciler ve sektörde çalışmakta olan giysi tasarımcılarının oluşturduğu maksatlı örneklem grubuyla online ve yüz yüze görüşmeler yapılmış yarı yapılandırılmış mülakat soruları sorulmuş ve görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle MAXODA uygulamasında analiz edilerek, öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen veri analizleriyle, tasarımcılarla yapılan görüşmelerden elde edilen veri analizleri karşılaştırılarak bulgular konu bağlamında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of humanity's most fundamental needs is to dress. In early times, human beings wore clothing primarily for coverage. However, just as everything in the world has evolved and changed, humanity's expectations for clothing have also increased. Beyond mere coverage, new demands have emerged, including the desire for adornment, the need to express identity, style, and status. Humanity first used fabrics by wrapping them around their bodies and fastening them with needles. As sewing techniques gradually developed, the shawl-like appearance fastened at the edges disappeared. Fabrics were then cut into pieces and sewn together to form garment sections. With the emergence of tailoring and cutting techniques during the Renaissance, patterns became increasingly important for creating well-fitting, figure-hugging garments. During the Industrial Revolution, machines were integrated into production processes alongside workforce. Production accelerated, the division of labour was established, and the number of products manufactured increased, laying the foundation for mass production. In this new production system, the importance of standardized patterns grew, enabling products to be manufactured more quickly. Various pattern-making techniques have evolved from the past to the present, and with technological advancements, these methods have been developed and utilized in diverse environments more practically. Pattern-making, a crucial stage in production, is also vital in fashion design education. Fashion design education is founded on two pillars: art education and vocational-technical training. Students take art courses such as basic art education and figure drawing, along with technical courses like fashion workshops, draping, and pattern making. The knowledge gained in pattern-making courses enables students to identify the technical details involved in designing garments and to plan their production effectively. Alongside the design process, technical knowledge positively impacts the ease of understanding processes in other courses within the curriculum and contributes to achieving accurate results. It also strengthens students' technical skills for the job sector where they will work as designers after graduation. This study aims to highlight the importance of the technical knowledge acquired in pattern-making courses within Fashion Design education and its influence on students' academic and professional careers. The research population consists of third- and fourth-year fashion design undergraduates in Turkey, as well as Turkish clothing designers. Data were collected through semi-structured interviews conducted both online and face-to-face with a purposive sample group comprising students from various universities and industry professionals. The interview data were analyzed using content analysis with MAXQDA software. The results were interpreted by comparing the analyses of student interviews with those of the designers within the context of the study.