Singapur ve Türkiye fen öğretim programlarının yapı ve fen okuryazarlığı açısından karşılaştırılması
A comparison of the science curricula of Singapore and Türkiye in terms of structure and science literacy
  1. Tez No: 975329
  2. Yazar: MEHMET AYSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL ÖNER SUNKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Fen okuryazarlığı, Karşılaştırmalı eğitim, Science education, Scientific literacy, Comparative education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye ve Singapur'da uygulanan fen öğretim programlarının karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Bu kapsamda 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı ile 2023 Singapur İlkokul Fen Öğretim/Öğrenim Programı (Mayıs 2024 Revize Edilmiştir.) ilgili ülkelerin eğitim bakanlıklarının resmi internet sayfalarından temin edilerek incelenmiştir. Veri toplama aşamasında nitel araştırma tekniklerinden biri olan doküman analizi kullanılmıştır. Doküman analizi aracılığı ile programların genel yapısı, içeriği, öğrenme-öğretme süreci, ölçme değerlendirme uygulamaları belirlenmiştir. Ayrıca programlarda yer alan öğrenme çıktıları fen okuryazarı bireylerin sahip olması beklenen becerilere göre analiz edilip sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda tartışma gerçekleştirilmiş ve sonuçlara yönelik bazı öneriler sıralanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Türkiye ve Singapur'da uygulanan fen programları genel olarak birbiri ile benzerlik göstermektedir. Her iki program öğrenci merkezli bir yapıya sahip; fen okuryazarı, çağın gerektirdiği becerilerle donatılmış bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programında ünitelendirilmiş bir yapı bulunurken 2023 Singapur İlkokul Fen Öğretim/Öğrenim Programında tematik bir yapı olduğu görülmektedir. Programların içeriği incelendiğinde 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programında değerler, ahlak, etik ve bilimsel bilgiler bütüncül olarak ele alınmış, bilimin evrenselliğine değinilmekle birlikte milli unsurlara da yer verilmiştir. 2023 Singapur İlkokul Fen Öğretim/Öğrenim Programında ise daha küresel bir yapı göze çarpmaktadır. Her iki program da toplum fen ilişkisine, etik, ahlak ve değerlere değinmektedir. Öğrenme-öğretme süreçleri açısından genel bir benzerlik söz konusu olmakla birlikte 2023 Singapur İlkokul Fen Öğretim/Öğrenim Programı öğrenme sürecine öğrenim partnerlerini dahil etmesiyle farklılaşmaktadır. Ölçme ve değerlendirme uygulamaları açısından iki ülkenin fen programları incelendiğinde; süreç odaklı ve aktif öğrenci katılımlı yapılarının ortak olduğu görülmektedir. Ancak 2023 İlkokul Singapur Fen Öğretim/Öğrenim Programında yazılı testler genel not ortalamasında diğer ölçme ve değerlendirme araçlarına göre daha baskındır. 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programında ise yazılı testler bulunmamaktadır. Programlarda yer alan öğrenme çıktıları genel olarak fen okuryazarı birey becerileri ile uyuşmaktadır. Öğrenme çıktılarından elde edilen bulgular her iki ülkenin kavram öğrenimine yoğunlaştığını ortaya koymakla birlikte etik, disiplinler arası ilişkiler, toplumda bilimi kullanabilme gibi bazı alanlarda birbirlerinden farklılaşmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to conduct a comparative analysis of the science education curricula implemented in Turkey and Singapore. In this context, the 2024 Century of Türkiye Education Model Primary School Science Curriculum and the 2023 Singapore Primary Science Teaching/Learning Curriculum (Revised in May 2024) were obtained from the official websites of the respective countries' ministries of education and examined. During the data collection phase, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. Through document analysis, the general structure, content, educational environment (cognitive learning environment, teacher-student roles, socio-emotional learning environment), and assessment-evaluation practices of the curricula were identified. Additionally, the learning outcomes included in the curricula were analysed and classified in accordance to the skills expected of scientifically literate individuals. Based on the findings obtained, a discussion was carried out and several recommendations were made. According to the findings, the science curricula implemented in Turkey and Singapore are generally similar. Both programs are student-centred and aim to raise individuals who are scientifically literate and equipped with the skills required by the modern age. While the 2024 Century of Türkiye Education Model Primary School Science Curriculum has a unit based structure, the 2023 Singapore Primary Science Teaching/Learning Curriculum adopts a thematic structure. In terms of content, the Türkiye curriculum addresses values, morality, ethics, and scientific knowledge in an integrated manner, emphasizing both the universality of science and national elements. In contrast, the 2023 Singapore Primary Science Teaching/Learning Curriculum exhibits more of a global structure. Both curricula emphasize the relationship between science and society, as well as ethics, morality, and values. Although there is a general similarity in the learning environments, the 2023 Singapore Primary Science Teaching/Learning Curriculum differs by including learning partners in the learning process. Regarding assessment and evaluation practices, both science curricula share process-oriented and active student participation approaches. However, in the 2023 Singapore Primary Science Teaching/Learning Curriculum, written tests are more prominent in determining the overall grade compared to other assessment tools. In contrast, the 2024 Century of Türkiye Education Model Primary School Science Curriculum does not include written tests. The learning outcomes in both curricula generally align with the skills of scientifically literate individuals. Findings from the analysis of learning outcomes indicate that both countries focus heavily on conceptual learning. However, countries differ from each other on some topics such as ethics, interdisciplinary relations and using science for society.