Sanat terapisi ve sanat eğitimindeki yeri
Art therapy and its place in art education
  1. Tez No: 975340
  2. Yazar: ELİF KAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHUNDE KÜÇÜKŞEN ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Art therapy, art education, art therapy in Turkey, aesthetic education, Freud, function of art, psychoanalysis, psychological healing, psychology of art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sanat terapisi kavramının çok yönlü doğasını inceleyerek sanatın hem bireysel ifade hem de psikolojik iyileşme aracı olarak kullanımını ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, sanat terapisinin tanımını, tarihsel kökenlerini, psikolojik kuramlarla olan ilişkisini ve eğitim sistemi içindeki yerini kapsamlı bir biçimde ortaya koymaktır. Sanatın insanlar üzerindeki etkileri, estetikten çok daha fazlasını ifade etmektedir; bireylerin duygularını semboller aracılığıyla ifade etmesine, bilinçdışı içerikleri görünür hale getirmesine ve ruhsal denge kazanmasına yardımcı olmaktadır. Teorik çerçevede sanatın tanımı tarihsel bağlamda ele alınmakta; Platon ve Aristoteles'ten başlayarak Kant ve çağdaş sanat kuramcılarına kadar birçok düşünürün sanat anlayışları irdelenmektedir. Psikanalitik yaklaşımlar özelinde Freud'un sanat ile bilinçdışı ilişkisine dair görüşleri, Jung'un arketipsel sembollerle çalışmaları ve diğer psikoloji otoritelerinin sanat algıları detaylandırılmıştır. Bunun yanında, sanat terapisinde kullanılan teknikler, sanat türleri ve uygulama biçimleri vaka temelli örneklerle açıklanmıştır. Araştırma, Türkiye ve Avrupa'daki sanat terapisi eğitim sistemlerini karşılaştırmalı olarak ele almakta, yasal ve kurumsal altyapılar bakımından farklılıkları ortaya koymaktadır. Türkiye'de sanat terapisine dair akademik yapıların henüz gelişmekte olduğu, ancak psikolojik danışmanlık, rehberlik ve özel eğitim gibi alanlarda potansiyel kullanım alanlarının hızla arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sanat terapisi hem bireysel gelişim hem de psikolojik müdahale açısından etkili, yaratıcı ve çok boyutlu bir araç olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda sanat, yalnızca estetik üretim değil, aynı zamanda eğitimde, psikolojide ve toplumsal dönüşümde kullanılan güçlü bir iyileştirici ve dönüştürücü unsur olarak öne çıkmaktadır
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the multidimensional nature of art therapy, focusing on its use as both a means of artistic expression and a tool for psychological healing. The primary objective of the study is to explore the definition, historical development, psychological foundations, and educational implications of art therapy in a comprehensive manner. Art is interpreted beyond its aesthetic value—as a transformative medium that facilitates emotional expression, makes unconscious content visible through symbols, and supports mental balance and self-awareness. The theoretical framework of the study begins with classical definitions of art by philosophers such as Plato and Aristotle, and extends to modern theories by Kant and contemporary scholars. The research further analyzes psychoanalytic perspectives on art, particularly Freud's interpretation of art as a projection of unconscious desires and Jung's emphasis on archetypal symbols. The views of other influential psychological theorists on the nature and function of art are also examined in detail. The thesis elaborates on the types of art forms and techniques used in art therapy practices, and presents various application methods through case-based examples. Moreover, it offers a comparative analysis of art therapy education in Europe and Turkey, emphasizing institutional structures, legal frameworks, and curricular developments. While art therapy is well-integrated into Western psychology and education systems, it is still emerging in Turkey, although it has shown promising growth, especially within guidance counseling, psychological services, and special education domains. In conclusion, art therapy is presented as an effective, creative, and holistic tool for both personal development and clinical intervention. Within this framework, art is not merely a product of aesthetic interest, but a dynamic and healing force that plays a transformative role in education, psychology, and social development.