Mîr Hamza Nigârî'nin Nigârnâme'si [Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük] cilt I
Mîr Hamza Nigârî's Nigârnâme [Contextual index and functional dictionary]
- Tez No: 975377
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN HAKVERDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mesnevi, Nigârî, TEBDİZ, Masnavi, Nigari, TEBDİZ
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Klasik Türk edebiyatında, mesnevi nazım şekli önemli bir yer tutmaktadır. Yüzyıllar boyunca bu nazım şekli şairler tarafından beğenilmiş ve önemli eserler ortaya çıkmıştır. Yapmış olduğumuz bu tez çalışmasının konusu Mîr Hamza Nigârî tarafından Mesnevi nazım şeklinde kaleme alınan Nigârnâme bu önemli eserlerden bir tanesidir. Eser 4554 beyitten ve her olay arasına yerleştirilen 25 tane gazelden oluşmaktadır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünün giriş kısmında Mesnevi nazım şekli ile alakalı bilgilendirmeler yapılmıştır. Devamında eser hakkında kısa ön bilgilendirme yapılmıştır. Eser hakkında yapılan çalışmalar verilmiştir. Bu mesnevinin ne kadar önemli bir eser olduğuna değinilmiştir. Bölün diğer başlıklarında sırasıyla; araştırmamızın amacı, önemi, sınırlılıkları ve varsayımları izah edilmiştir. İkinci bölümde yazarın hayatından kısaca bahsedilmiş ve mensubiyeti hakkında bilgiler anlatılmıştır. Bu bölümde mahlası, edebi şahsiyeti ve eser hakkında bilgiler verilmiştir. Yine devamında eserin; nazım şekli, vezin, aruz unsurları ve kafiye hususiyeti incelenerek örnekleriyle birlikte açıklanmıştır. Çalışmamıza Nigârnâme'nin dil ve yazım özellikleri, üslup özellikleri, muhtevası, konu, kahramanlar başlıkları altında eser incelenmiş ve ortaya çıkan sonuçlar belirtilmiştir. Son olarak; Nigârnâme'nin Türkçe Şiirlerin Dil İçi Çevirisi ve Türk Edebiyatı Bağlamlı Dizin Projesi (TEBDİZ) kapsamında eserin kelime hazinesi sistem üzerinde işlenmiştir. İşlenen kelimelerin dökümü verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In classical Turkish literature, masnavi verse form has an important place. This form of verse has been admired by poets for centuries and important works have emerged. The subject of this thesis study we have done is Nigârnâme, written in Mesnevi verse form by Mîr Hamza Nigârî, is one of these important works. The work consists of 4554 couplets and 25 ghazals placed between each event. Our study consists of two parts. In the introduction part of the first part, information about the Mesnevi verse form is given. Following this, brief preliminary information about the work was given. Studies about the work are given. It has been mentioned how important this masnavi is. Divide under other headings respectively; The purpose, importance, limitations and assumptions of our research are explained. In the second part, the author's life is briefly mentioned and information about his affiliation is explained. In this section, information about his pseudonym, literary personality and work is given. Again in the continuation of the work; Verse form, meter, aruz elements and rhyme characteristics are examined and explained with examples. In our study, the work was examined under the headings of Nigârnâme's language and writing features, stylistic features, content, subject, heroes and the results were stated. Finally, Within the scope of Nigârnâme's Intralingual Translation of Turkish Poems and Turkish Literature Contextual Index Project (TEBDİZ), the vocabulary of the work was processed on the system. A breakdown of the processed words is given.